Hlavní obsah

Brněnští vědci vyrazili na antarktickou expedici

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Antarktická stanice J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě znovu ožije čilým ruchem. Na polární expedici totiž před koncem roku vyrazili vědci, výzkumníci a technici z Brna.

Foto: Profimedia.cz

Antarktida na satelitním snímku.

Článek

Na stanici, kterou provozuje Masarykova univerzita, by měla jedenáctičlenná skupina dorazit po týdenní cestě. Na ostrově je pak čeká dvouměsíční pobyt.

„Novinkou v letošní expedici je posílení vědeckovýzkumného zázemí stanice. Budou tam trvale umístěné mikroskopy, předvážkové a analytické váhy a další technické vybavení umožňující zpracovávání vzorků biologického materiálu. To vše by mělo rozšířit prostor pro další mezinárodní vědeckou spolupráci při výzkumu ostrova Jamese Rosse a také umožnit zvýšení počtu zahraničních účastníků budoucích českých expedic,“ prohlásila mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Lékař bude léčit i zkoumat

Kromě klimatologů, geologů a ornitologů vyráží do Antarktidy také lékař výpravy. „Lékař bude mít za úkol starat se nejenom o zdravotní stav expedice, ale má také samostatný vědecký program. Bude monitorovat projevy zátěže členů výpravy při různých činnostech, zejména při dlouhodobém pobytu v terénu,“ vysvětlila Fojtová.

Součástí expedice je i benjamínek skupiny, student geografie Tomáš Jagoš, který se bude zabývat výzkumem klimatu odledněných částí ostrova Jamese Rosse a také dvou ledovců.

Letadlem i ledoborcem

Svou cestu zahájila expedice v Praze, odkud se letecky přesunuje přes Santiago de Chile do jihočilského přístavu Punta Arenas, odtud pokračuje na palubě ledoborce Almirante Viel. Poté čeká celou posádku plavba přes Drakeův průliv do oblasti Antarktického poloostrova.

Česká stanice byla na ostrově vybudována v letech 2004–2006. Skládá se z hlavní budovy a devíti technicko-hospodářských kontejnerů. Hlavní budova je sestavena z dřevoštěpkových tepelně izolovaných panelů a zázemí v ní může najít až patnáctičlenná posádka.

Vědci zde zkoumají geologický vývoj ostrova, změny klimatu a jejich důsledky, v centru pozornosti je rovněž studium ekologie sinic, řas, lišejníků a mechů.

Reklama

Výběr článků

Načítám