Hlavní obsah

Nejsložitější počítačový projekt všech dob: simulátor celého světa

Novinky, BBC, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní skupina vědců si vytkla za cíl vytvořit počítačový simulátor, který bude moci replikovat vše, co se děje na Zemi - od globálního počasí a šíření chorob po mezinárodní finanční transakce nebo dopravní zácpy ve městech. Projekt s názvem Living Earth Simulator (LES) má zpracovávat data o činnostech, které formují lidskou společnost, a přírodních silách, jež definují fyzický svět.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Mnoho současných problémů, včetně sociálních a ekonomických nestabilit, válek či šíření nemocí souvisí s lidským chováním. Přetrvává však vážný nedostatek pochopení toho, jak společnost a ekonomika vlastně fungují," uvedl Dirk Helbing ze švýcarského federálního Technologického institutu. Helbing vede projekt FuturICT, jehož cílem je vytvoření simulátoru.

Systém LES by uměl například předpovědět šíření infekčních chorob, jako je prasečí chřipka, identifikovat metody pro boj se změnou klimatu, nebo dokonce vytušit blížící se finanční krizi.

Kolosální projekt se musí topit v datech

„Pro začátek by bylo zapotřebí napumpovat počítače daty, a to v hojné míře. Údaje by měly pokrývat celou škálu činností na planetě," sdělil Helbing s tím, že projekt by byl zároveň dobrým impulzem k dalšímu rozvoji superpočítačů schopných zpracovávat data v obřím měřítku.

Ačkoli potřebný hardware dosud nebyl sestrojen, velké množství dat již bylo vygenerováno. Jedná se například o údaje vesmírné agentury NASA či záznamy z rozsáhlé senzorové sítě shromažďování údajů o klimatu ve vzduchu, na souši, na moři i ve vesmíru.

Systém by automaticky v reálném čase přijímal data z miliónů vnějších zdrojů, například z finančních trhů, lékařských záznamů, médií, atd. Dalším krokem by bylo vytvoření mechanismu, který by s využitím získaných dat vytvořil model přesně kopírující to, co se děje na Zemi. Počítačovým expertům, sociologům a výrobcům výpočetní techniky bude podle Helbinga trvat ještě nejméně deset let, než dosáhnou technologie potřebné pro provoz LES.

Největším zádrhelem přitom nebude nutnost zpracovat oceány dat, ale pochopit, co znamenají. Helbing vidí naději v rozvoji technologie sémantického webu, tedy ukládání popisu vedle samotných dat, což umožní počítačům porozumět uloženým údajům v kontextu.

Skeptik: Jen spousta dat nestačí

Mít velké množství dat není dost na vybudování věrohodné simulaci planety, tvrdí Pete Warden, zakladatel projektu OpenHeatMap a specialista na analýzu dat.

"Jsem skeptický, že větší soubory údajů budou znamenat nějakou převratnou změnu," říká. "Problém není v tom, že bychom nevěděli dost o problémech, jimž svět čelí, od klimatických změn až po extrémní chudobu. Potíž spočívá v tom, že jsme nepřišli na žádný efektivní postup, jak na tyto jevy reagovat," domnívá se Warden.

"V posledních letech je zjevné, že potřebujeme lepší ukazatele než hrubý národní produkt, abychom posoudili společenský vývoj a blahobyt," argumentuje Helbing.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám