Hlavní obsah

Podívejte se na ranní zatmění Měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na sklonku noci a začátku dne bylo v úterý možné pozorovat nízko nad severozápadním obzorem krátkou část zatmění Měsíce. Měsíc začal vstupovat do stínu Země v 7:32, v 8:04 zapadl, takže bylo vidět zatmění jen jako částečné.

Článek

V celém průběhu bylo pozorovatelné z východní části Tichého oceánu, ze Severní Ameriky a z Arktidy, uvedl Pavel Suchan z České astronomické společnosti.

Protože byl Měsíc v Čechách nízko nad obzorem, bylo možné zahlédnout jeho částečné zatmění podle Suchana jen z míst s dobrým výhledem na severozápad, nejlépe v horách. V Evropě byl úkaz lépe pozorovatelný například v severní Francii a Španělsku, kde byla vidět i část úplného zatmění.

Postup zemského stínu po měsíčním povrchu se jeví podle Suchana jevit nejdříve jako "zašpinění" levého okraje měsíčního kotouče. Přestože je možné úkaz sledovat pouhýma očima, v tomto případě astronomové doporučovali použít dalekohled.

Poslední zatmění Měsíce bylo v Česku viditelné loni 31. prosince. Příští úplné zatmění Měsíce bude 15. června 2011. Měsíc projde středem zemského stínu a zatmění tak potrvá velmi dlouho - přes 100 minut, uzavřel Suchan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám