Hlavní obsah

V Rusku si lze zaplatit transplantaci prasečích buněk

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské úřady jako první na světě schválily xenotransplantaci prasečích buněk do lidského těla. Metodu vyvinula novozélandská společnost Living Cell Technologies (LCT) a měla by pomoci především pacientům s diabetes typu 1, tedy převážně dětem a lidem do 30 let, jimž správně nefunguje slinivka břišní. Informoval server popsci.com.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Princip novozélandské xenotransplantace neboli přenesení částí cizorodých, většinou zvířecích a konkrétně prasečích organických částí do lidského těla spočívá v tom, že se do slinivky břišní u člověka přenesou prasečí buňky, které produkují inzulín. Tím by se měla odstavit potřeba aplikace inzulínových injekcí, které v těle umožňují přenos glukózy do buněk. Inzulín kvůli dysfunkci pankreatu nevzniká v dostatečném množství.

„Diabetes 1. typu vzniká tehdy, když nefungují buňky slinivky, které vyrábějí inzulín. Ten je nezbytný pro kontrolu hladiny cukru v krvi, a proto si jej lidé, u nichž nevzniká, musejí dodávat uměle,“ vysvětlil Bob Elliot z LCT.

Při píchání injekcí někdy může při aplikaci špatného množství vzniknout problém, který vyvrcholí například omdlením nebo kardiovaskulárními potížemi. Toto by měla xenotransplantace odbourat a diabetik by pak mohl žít relativně bez obtíží.

Testy proběhly v Rusku v roce 2007 na osmi pacientech, kteří si současně aplikovali inzulínové injekce. Po roce šest z nich vykazovalo normální hladinu cukru v krvi a mohlo si dávky inzulínu snížit. Po osmi měsících mohli dva z nich injekce zcela vysadit.

Prasečí buňky jsou při xenotransplantaci navíc obaleny kyselinou alginátovou, želatinou, která zabrání tomu, aby se jich imunitní systém zbavil.

Reklama

Výběr článků

Načítám