Hlavní obsah

Kryovulkán na Titanu chrlí led a rozbředlý sníh, soudí vědci

Novinky, pst

Nově pořízené trojrozměrné snímky Saturnova měsíce Titanu přivedly vědce k přesvědčení, že objevili první známé kryovulkány, které na rozdíl od žhavých pozemských sopek chrlí led a rozbředlý sníh. Oblast, která vypadá jako světlý bod, již dlouho přitahuje pozornost odborníků a jmenuje se Sotra Facula.

Článek

"Když se podíváme na naši novou 3D mapu Sotra Facula na Titanu, zaujme nás svou podobností s vulkány, jako je italská Etna, nebo islandská Laki," citoval server register.com amerického geofyzika Randolpha Kirka z Centra pro astrogeologickou vědu. Také jeho kolega Jeffrey Kargel souhlasí, že 3D zobrazení získaný z mise sondy Cassini jasně vypovídá o přítomnosti vulkánů ve zkoumané oblasti. Nalezené útvary sice mohly vzniknout i tektonickou činností, ale kryovulkanický původ se jeví jako mnohem přirozenější a jednodušší vysvětlení.

Zmrzlý Titan je jedním z nejzajímavějších těles ve sluneční soustavě, protože v některých ohledech pouze na něm probíhají podobné procesy jako na Zemi. Titan má například silnou vrstvu atmosféry, která je však místo nižšího množství dusíku a vyšší koncentrace kyslíku tvořena z 95 % dusíkem a z 5 % metanem se stopovou příměsí etanu a propanu. Hydrokarbonové mraky se podílejí s jezery naplněnými zkapalněnými formami ropného plynu a metanu na cyklu, který provází odpařování a deště, a to všechno v mrazivých podmínkách průměrných teplot, které se pohybují kolem -179 °C.

Nyní vědci našli důkaz, že pod povrchem dochází k tání, které vytváří podmínky pro vulkanickou činnost. Objev první ledové sopky oznámili vědci minulý týden na konferenci v San Francisku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám