Hlavní obsah

V Liberci soutěžili roboti zkonstruovaní středoškoláky i mladšími dětmi

Právo, ťas
Liberec

Absolutními vítězi čtvrtého ročníku kreativní soutěže malých výukových robotů pro studenty středních škol „KYBER robot 2010“ se na Technické univerzitě v Liberci (TUL) stali Jan Čech a Michal Křeček z České Třebové. Za vlastnoručně sestavené roboty s názvy „škorpion“ a „terénní auto“ si odnesli i hlavní cenu, stavebnici Bioloid. Oba tito letošní maturanti se chystají na studium techniky - láká je strojírenství a robotika.

Článek

Do soutěže vyhlášené Fakultou mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL "KYBER robot 2009“ se zapojili studenti osmi středních škol z celé republiky. Letos poprvé byla soutěž rozšířena v rámci projektu „Starttech – Začni s technikou“ i pro děti ve věku 8 až 14 let. Vítězem se stal jedenáctiletý Adam Hubálovský z gymnázia v Úpici. „Roboti mě baví. Nevím ještě, co budu dělat, a líbilo by se mi vymýšlet roboty třeba pro výzkum na Marsu,“ přiznal Adam.

Cílem kreativní soutěže, které se letos zúčastnilo 24 studentů, je podle odborného garanta Josefa Janečka prověřit schopnosti a nápaditost studentů a také u nich vzbudit zájem o studium technických oborů.

Předmětem soutěže byla libovolná kreace malých výukových programů podle volné invence soutěžících. Do soutěže se zapojili jednotlivci i dvou a tříčlenné týmy. Porota hodnotila choreografii a kreativitu sestavy, využití všech funkcí robota a dodržení časového limitu.

„Soutěž připravujeme na naší univerzitě v rámci projektu, jehož záměrem je posílení vztahů mezi středními a vysokými školami. Zajímavá je jistě informace, že úspěšné účastníky této soutěže přijímáme na Fakultu mechatroniky, informatiky a mezioborových studií bez přijímacích zkoušek,“ řekl Janeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám