Hlavní obsah

Japonská sonda minula Venuši a začala kroužit kolem Slunce

– Tokio

Japonské sondě Akacuki se nepodařilo zakotvit na oběžné dráze Venuše, kterou minula. Informovala o tom agentura AP. Japonští vědci se o manévr znovu pokusí za šest let, až se sonda k planetě opět přiblíží.

Článek

Akacuki dorazila k Venuši v úterý a měla kolem ní začít plynule obíhat. Sonda zažehla motory, ty ale nebyly v tahu dostatečně dlouho, aby se Akacuki dostala do správné pozice. Vědci na chvíli ztratili se sondou kontakt, ten se jim ale nakonec podařilo navázat.

"Zdá se, že sonda je v pořádku a plně funkční. Měli bychom mít další pokus za šest let, až bude Venuši zase míjet," řekl Hitoši Soeno z Japonské kosmické agentury JAXA.

Nezdar vyvolal zklamání ve vědeckých kruzích. "I když Akacuki na své cestě dokázala několik neuvěřitelných věcí, tento nazdar nám jen připomíná, jak složité může být objevování vesmíru," uvedl Bill Nye, ředitel americké organizace na podporu vesmírného výzkumu a jeden z velkých popularizátorů vědy.

Sonda měla Venuši obíhat elipticky a pravidelně prolétávat ve vzdálenosti pouhých 300 kilometrů od jejího povrchu, přičemž na nejzazším bodě by se nacházela ve vzdálenosti 80 000 kilometrů od planety. Tento způsob obíhání by jí umožnil monitorovat proměny počasí a tektonickou aktivitu a sbírat údaje o atmosféře Venuše. Nashromážděná data by poté mohla vědcům posloužit i při výzkumu klimatu na planetě Zemi.

Japonský vesmírný program byl v posledních letech zastíněn úspěchy čínské kosmonautiky. Země vycházejícího slunce se nesoustředí na pilotované lety, operuje s daleko tenčím rozpočtem než ostatní země a klade důraz na menší a hospodárnější vědecké projekty. Velkým úspěchem byl například nedávný návrat sondy Hajabusa, které se poprvé v dějinách podařilo nabrat vzorky z letícího asteroidu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám