Hlavní obsah

Milujeme filmy s happy endem, přiznali Češi v průzkumu, v němž nemohli lhát

Právo, ťas

Begmann, Vláčil, Chytilová. Tak by možná vypadal žebříček oblíbených filmových režisérů, kdyby jej někdo sestavoval z odpovědí Čechů, jimž záleží na pověsti intelektuálů. Díky tomu, že použili metodu barvově-slovních asociací, kdy respondenti přiřazují k různým slovním pojmům jednotlivé barvy, což vylučuje lež nebo přetvářku, se ale výzkumníci dověděli něco jiného: Milujeme příběhy se šťastným koncem, přiznali Češi, i když možná nechtěně.

Článek

Mezi nejoblíbenější filmové žánry českých diváků patří především pohádky a vůbec filmy se šťastným koncem, animované filmy a dále komedie a muzikály. Vyplývá to z průzkumu filmového kanálu Film+ a společnosti DAP Services.

„Nejpopulárnější filmové žánry patří do kategorie pohodových filmů, které může sledovat celá rodina. Jsou nenáročné, zábavné, cituplné a převážně s dobrým koncem. Výsledky tohoto průzkumu se ve většině ohledů shodují s výsledky měření sledovanosti našeho kanálu, který se žánrově zaměřuje na celou rodinu,“ říká Erika Luzsicza za filmový kanál Film+.

Testu se zúčastnilo celkem 334 lidí ve věku 25–71 let, z toho bylo 216 mužů a 118 žen.

Dramata zaujmou hlavně mladou generaci

Dramata obsahující násilí a destruktivní scény zaujmou pouze určitou část diváků, zejména pak mladší generaci. Divácky vyhraněné jsou především válečné filmy, horory, thrillery či katastrofické filmy, které se umístily na spodních příčkách preferencí. Do úplně jiné skupiny pak patří akční a dobrodružné filmy včetně kriminálek, které na nejpopulárnější žánry silně útočí a těší se veliké divácké oblibě.

„Lidé podvědomě hledají pohodu a klid, tato tendence se ještě prohlubuje s přibývajícím věkem. Při výběru filmů se diváci více řídí atraktivitou příběhu než žánrem. Každopádně adrenalinové typy filmů oslovují spíše mladší aktivní diváky než starší generaci. Ta dává bezesporu přednost dobře zpracovaným komediím,“ říká Jiří Šimonek, ředitel společnosti DAP Services.

Také výsledky sledovanosti kanálu Film+ potvrzují, že divák vybírá podle příběhu snímku, žánr tak zůstává spíše v pozadí: „Mnohé thrillery, dramata či akční filmy patří nejen ke kasovním trhákům, ale i jejich televizní sledovanost je dlouhodobě vysoká. Lidé se chtějí u filmu hlavně bavit, a pokud je téma osloví, tak jej sledují bez ohledu na žánrové zaměření,“ dodává Erika Luzsicza.

Sázkou na jistotu jsou pohádky, komedie a české filmy

Mezigenerační rozdíly v preferencích jsou nejvíce znát u akčních filmů, thrillerů a vůbec žánrů slibujících napětí. Ty jsou upřednostňovány rovněž spíše mladší generací ve věku 20–25 let. Největší mezigenerační rozdíly jsou u westernů, jejichž obliba výrazně stoupá s věkem diváků. Analýzy sledovanosti Film+ opravdu ukazují, že po adrenalinovém napětí spíše sáhnou zástupci mladší generace než jejich rodiče.

„Naopak sázkou na jistotu, která osloví všechny věkové skupiny, jsou filmové pohádky nebo rodinné komedie, které vykazují nejvyšší sledovanost. Dlouhodobý růst sledovanosti zaznamenávají také filmy domácí produkce,“ dodává Erika Luzsicza.

Erotika, fantasy a akční filmy táhnou

Zvláštní kategorii představují erotické filmy. Řada snímků sice obsahuje pasáže se silným sexuálním podtextem, ale v kinech či běžném TV programu se čistě erotické filmy téměř nevyskytují. „Jsou spíše doménou vyhraněných nočních vysílacích bloků nebo specializovaných tematických kanálů, které sleduje menší divácká skupina a spíš muži,“ říká Erika Luzsicza.

Průzkum tedy odhaluje zajímavý rozpor: zatímco respondenti označují erotiku za jeden z nejpopulárnějších žánrů, v reálném světě ryze erotické snímky vznikají minimálně. „Erotické filmy v lidech vyvolávají velmi silné emotivní prožitky, na které jsou velmi psychicky citliví, a proto si velmi opatrně vybírají, s kým budou svůj emotivní zážitek sdílet. To může vést k nižší sledovanosti, ale rozhodně to neznamená, že by lidé erotické filmy nechtěli sledovat – jen pro to nemají vhodné prostředí. Pokud ovšem ke sledování dojde, probudí to v lidech velmi energickou reakci, která přímo aktivuje a zrychlí také jejich krevní oběh. Příklad si asi každý určitě dokáže představit sám,“ vysvětluje psycholog Jiří Šimonek.

Akční filmy, které preferuje zejména věková skupina do 25 let, dále filmy s dobrodružnou tematikou a fantasy filmy těsně následují rozvernou erotiku. „Jak naše žebříčky sledovanosti jasně potvrzují, diváci požadují určitou dávku napětí. Nejlépe ale v kultivované formě a bez zbytečného stresu. Výše uvedené žánry se tak trvale umísťují na předních příčkách,“ uzavírá Erika Luzsicza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám