Hlavní obsah

Šéf ústavu v Boleticích: Malí kriminálníci mají vlastní třídy v uzavřeném podlaží

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boletice

V souvislosti s rostoucí brutalitou dětských násilníků se již delší dobu ozývají hlasy, že je v České republice potřeba zřídit detenční ústav pro mladé vrahy do 15 let věku. Ti zatím většinou končí ve výchovném ústavu v Boleticích u Děčína.

Článek

Zde je umístěno jediné oddělení pro děti s extrémními poruchami chování v Česku, kterým prošlo již více než 23 chlapců. Každý z nich má za sebou bohatou kriminální minulost, vraždy nevyjímaje.

„Jde o oddělení pro děti s neukončenou školní docházkou. Je také důležité, zdali má dítě nařízenu ústavní výchovu, nebo ochrannou výchovu,“ řekl Právu ředitel ústavu Pavel Bártík.

Ochrannou výchovu ukládá soud v případech, kdy se dítě dopustí trestného činu, za který by byl dospělý odsouzen. Jako například chlapec, přezdívaný Postrach Ostravy, jenž měl ve svých čtrnácti letech na svědomí škodu přesahující částku 750 tisíc korun.

Věděl, že se mu díky věku nemůže nic stát. Začal experimentovat s drogami a na své potřeby si „vydělával“ rozsáhlou trestnou činností.

Přepadával kolemjdoucí, kradl v hypermarketech, šikanoval známé, vyžadoval „desátky“ po spolužácích, nerozpakoval se ukrást osobní vozidla. Ve škole narostla jeho neomluvená absence na 385 hodin za školní rok.

„Dítě, které má uloženu ochrannou výchovu, může na vycházky pouze v doprovodu vyškoleného pedagogického pracovníka. Nyní nemáme v oddělení nikoho, kdo by spáchal vraždu, jsou tam děti, které se dopustily loupeží,“ dodal Bártík s tím, že v České republice zatím neexistuje dětský detenční ústav.

Kdyby vznikl, spadal by podle ředitele nejspíš pod ministerstvo zdravotnictví.

Šéf Boletic Pavel Bártík pro Právo popsal, jak nyní péče o mladé násilníky probíhá.

Od kolika let může být dítě umístěno do oddělení s extrémními poruchami chování?

U nás máme děti do doby, než ukončí základní školní docházku, čili od 6 do 15 let. Nejmladšího jsme měli třeťáka. Jinak pobyt dítěte na oddělení pro extrémní poruchy chování by měl být dočasný. Každých osm týdnů se proto vypracovává hodnocení, aby se zjistilo, je-li pobyt nadále nutný. Poté by se mělo dítě vracet do svého kmenového zařízení, například výchovného ústavu.

Jaký mají tyto děti režim?

Mají své vlastní třídy v uzavřeném podlaží, s dětmi z běžného dětského domova, který je u nás rovněž, vůbec nepřijdou do styku. Chodí na oběd v jinou dobu. Na šest chovanců jsou tři pedagogové. Učitele ovšem mají tytéž jako ostatní.

Když u vás zůstane kupříkladu nezletilý vrah či nebezpečný zloděj až do ukončení základní školy, co se s ním děje pak?

Přechází od podobného zařízení Ostrava-Janová pro mládež starší patnácti let s extrémní poruchou chování. Zde by měl mít možnost získat například výuční list.

Reklama

Výběr článků

Načítám