Hlavní obsah

O neznámé cestě klasika do Alp vychází kniha Za volantem s Karlem Čapkem

Právo, ťas

Čapkovy osobité cestopisy se po desítky let právem těší velké popularitě. Strhujícím popisem místních fenoménů, ale i prostých motivů a citlivým vystižením specifické atmosféry svádějí k literárnímu i cestovatelskému následování. Čapkův vztah k dopravě a zvláště k automobilům je ale i v odborných kruzích málo známý. Přitom na toto téma napsal řadu velmi vtipných a čtivých sloupků, glos i povídek.

Článek

Čapka - motoristu představuje unikátním způsobem první část nové knihy Zdeňka a Petry Vackových, která se opírá o dlouholeté rešerše. Druhý oddíl je čtivou reportáží o naplnění snu autorů – rekonstrukce prakticky zapomenutých Čapkových velkých automobilových výprav do Alp, které sehrály v jeho životě důležitou roli: při první požádal po patnácti letech známosti o ruku svoji partnerku Olgu Scheinpflugovou, prázdniny 1937 ve Škodě Rapid zase byly poslední velkou cestou velkého umělce i člověka.

O tři čtvrtě století později věrně, podle detailních dobových itinerářů zachycujících slasti i strasti cesty Karla s Olgou při dobývání průsmyků v klasické škodovce, projela výprava se škodovkami Rapid a Fabia Combi RS celou, tři a půl tisíce kilometrů dlouhou trasu sedmi alpskými státy. Oba autoři viděli stejný, a přece v mnoha ohledech jiný svět.

Publikaci vydává nakladatelství GRADA Publishing.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám