Hlavní obsah

Učitelé z Děčína dělají salát se slaninou v čokoládě. Vyhráli s ním mistrovství ČR

Právo, ťas
Mratín

Bez čeho se podle vás neobejde správný bramborový salát? Zapomeňte na samozřejmosti jako brambory, mrkev nebo nakládanou okurku. Tým učitelů z Děčína, kteří o víkendu vyhráli salátové mistrovství republiky pořádané v Mratíně u Prahy, svůj vítězný výrobek vylepšil restovanou slaninou v čokoládě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tým učitelů z děčínské střední školy řemesel a služeb na čtvrtém ročníku mistrovství zvítězil v konkurenci dalších 16 týmů. Právě netradiční ingredience oslovily porotu. Vítězové do své pochoutky kromě obvyklých přísad přidali také třeba fazolové lusky, jablka nebo worcesterovou omáčku.

"Celý salát byl poté ještě dozdoben restovanou slaninou v čokoládě," popsal organizátor soutěže Zdeněk Novák. Nebylo to poprvé, co se na mistrovství objevily v salátech netradiční suroviny. Už loni některé týmy přidávaly do salátů olivy, ředkvičky nebo parmazán.

Celému klání přihlíželo v Mratíně několik stovek diváků. "Akce se stává stále populárnější. Loni soutěžilo 15 týmů, letos o dva více. Navíc se nám zdá, že roste i kvalita výsledných produktů, porota to má každým rokem složitější," řekl Novák. Hodnotí se přitom nejenom chuť, ale i vizuální dojem.

Soutěž, která byla původně zamýšlená jako recese, se podle pořadatelů ujala díky velké oblibě bramborového salátu v Česku. "Původně šlo o zábavnou akci pro Mratín a okolí. Zájem nás překvapil. V současné době se hlásí lidé z celé republiky," řekl ředitel soutěže Jiří Kvasnička.

Mimo přehlídky zručnosti a kuchařské kreativity při přípravě bramborového salátu nabídl čtvrtý ročník oblíbené gastronomické akce také staročeský jarmark s domácí zabíjačkou a stánky s adventní tematikou.

Reklama

Výběr článků

Načítám