Hlavní obsah

Ostrava dá na ozdravné pobyty školních dětí dalších pět miliónů korun

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Vedení města Ostravy se rozhodlo vložit do Fondu pro děti ohrožené znečištěným ovzduším dalších pět miliónů korun. „Peníze jsou již přichystány v rozpočtu na příští rok. Zastupitelé by jej měli schvalovat v půlce prosince,“ sdělil ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) s tím, že město původně čekalo, že do fondu přispěje i stát a většina zdejších znečišťovatelů ovzduší.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Musím přiznat, že zatím nejsme spokojeni s příspěvky firem. Někteří znečišťovatelé totiž nepřispěli vůbec, nebo jen malými částkami. Stát se dosud také neangažoval,“ upřesnil primátor.

Speciální fond město vytvořilo pro děti z mateřských a základních škol, které jsou ohrožené ovzduším. Před nedávnem do fondu magistrát vložil pět miliónů korun. Dalších 2,2 miliónu pak dodali znečišťovatelé. Po 100 tisících korunách přispěla energetická společnost Dalkia ČR a chemička BorsodChem. Nejvyšší částku, dva milióny korun, dodaly OKK Koksovny.

Ve fondu je tedy v současnosti 7,2 miliónu korun. „Celkem zatím školská zařízení požádala o částku ve výši kolem 3,4 miliónu korun,“ informovala ostravská mluvčí Andrea Vojkovská.

Primátor se pozastavil také nad tím, že do fondu nepřispěl ani největší znečišťovatel, společnost ArcelorMittal Ostrava.

Podle mluvčí hutního podniku Věry Breiové už ale společnost schválila dotaci ve výši dva milióny korun. „Přišla nám ale i žádost z ministerstva životního prostředí o příspěvek do jejich fondu na ozdravné pobyty dětí. V této chvíli tedy zjišťujeme, do kterého fondu vlastně máme přispět. Nicméně peníze jsou připravené,“ reagovala Breiová.

Reklama

Výběr článků

Načítám