Hlavní obsah

Stávka si ve školách vyžádá vydatnější svačiny: kuchyně nebudou vařit

Právo, map

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf školských odborů František Dobšík předpokládá, že 8. prosince se do odborářské stávky zapojí více než polovina škol v Česku. To ale neznamená, že školy se zavřou a děti zůstanou doma. Kantoři se ke stávce připojí spíše symbolicky, ale vařit se nebude.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Učitelé, kterým vláda na rozdíl od ostatních státních zaměstnanců slíbila pro příští rok zvýšení platů, podle Dobšíka solidárně podpoří nepedagogické pracovníky – školníky, uklízečky či kuchařky, kteří desetiprocentní škrt v platech znatelně pocítí.

Kraje, zřizovatelé středních škol, zatím nemají jasno, zda se vůbec SŠ do stávky zapojí. „Zabýváme se Scholou Pragensis (výstava nabídky studijních oborů), ne stávkou,“ řekla Právu například Eva Chlupová ze školského odboru pražského magistrátu. Podobně reagují obce, zřizovatelé základních škol.

Například šéf plzeňského gymnázia Luďka Pika Jaromír Kašpar uvedl: „Mluvil jsem s učitelem, který je ve výboru zaměstnanců. Když stávkovali učitelé, tak se na ně všichni vykašlali. Tak proč bychom stávkovali nyní, když máme dostat přidáno? Myslím, že učitelům se, lidově řečeno, moc nebude chtít držet basu s uklízečkami a kuchařkami.“

„Nás se stávka také netýká, bude probíhat výuka,“ sdělil Právu i Zdeněk Stříhavka, ředitel ZŠ Praha-Radotín Loučanská.

Ředitel pražského Gymnázia Nad Alejí Jiří Benda dodal: „Předpokládám, že u nás bude probíhat normální výuka, stávkovat bude pouze kuchyň, takže se nebudou vydávat obědy. Učitelé kuchařky podpoří petiční akcí.“

Školské odbory už v úterý oficiálně oznámily, že některé školy budou 8. prosince zavřené celý den. „Je to protest proti způsobu, jakým vláda prosadila změny v zákoníku práce,“ řekla Právu místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková. Které školy to budou, ještě prý upřesní.

Reklama

Výběr článků

Načítám