Hlavní obsah

Mladí čeští vědci přestávají po škole bádat, aby unikli chudobě

Právo, ťas
Praha

Největší motivací pro absolvování doktorského studia je pro mladé vědce láska k vědecké práci a touha po poznání. Peněz mají totiž zoufale málo. Proto také pouhá jedna třetina doktorandů pokračuje ve vědecké práci dál.

Článek

Na včerejší tiskové konferenci to uvedla profesorka Markéta Sedmiková, prorektorka pro vědu a výzkum České zemědělské univerzity (ČZE).

Rektoři pražských univerzit se navíc bojí, že jim jejich absolventy odlákají nová vědeckovýzkumná centra vznikající po celé republice za peníze z EU. Mezi taková patří například ostravský projekt superpočítačového centra IT4Innovations nebo Mezinárodní centrum klinického výzkumu (FNUSA-ICRC) v Brně.

Praha jako bohatý region ale na peníze z programu EU na vědu nedosáhne. Náměstek ministra školství pro vysoké školy Jan Koucký proto sdělil, že pražským univerzitám jako malou kompenzaci rozdělí 30 miliónů korun.

Ministerské granty, soukromé peníze

Akademici se shodují, že mladé badatele by na mateřských univerzitách a vůbec v ČR udržely takzvané návratové granty. Ty do budoucna plánuje ministerstvo školství, rektoři by ale chtěli i podporu od Grantové agentury nebo pobídky soukromých firem.

Mimo to se vysoké školy musejí do budoucna připravit i na řadu legislativních a organizačních změn, navíc budou muset být schopny čelit i problémům spojeným s výrazným poklesem počtu zájemců o studium odrážejícím jak historické populační vlny, tak i méně příznivou situaci v porodnosti v období poloviny 90. let minulého století.

„Vysoké školy musí na všechny tyto vnější okolnosti reagovat jak výraznější diferenciací mezi různými stupni studia – zavedením samostatných profesně orientovaných bakalářských programů na jedné straně a budováním elitních magisterských a doktorských programů na straně druhé – tak i větším důrazem na vědecko-výzkumnou činnost,“ konstatovala profesorka Stanislava Hronová, prorektorka pro vědu a výzkum Vysoké školy ekonomické (VŠE).

Den vědy se letos uskuteční už počtvrté

Pět pražských vysokých škol - Česká zemědělská univerzita v Praze, České vysoké učení technické, Univerzita Karlova, Vysoká škola ekonomická v Praze a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze – pořádá také v  pátek 26. listopadu na půdě VŠE již čtvrtý ročník akce nazvané Den vědy. Populárně-naučnou formou představí nejnovější informace ze světa vědy a přiblíží je široké veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám