Hlavní obsah

Američané vyvinuli kosmický oblek nahrazující vliv pozemské gravitace

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pobytu v kosmu je jedním z největších rizik pro lidské zdraví chybějící přitažlivost: kvůli ní slábnou svaly i kosti astronautů, ohrožuje i spojení jednotlivých obratlů. Nově vyvinutý kosmický oblek, o němž informuje list Acta astronautica, by měl rizika přinejmenším omezit.

Článek

Oděv je šitý z pružných materiálů, takže jeho uživatel musí při pohybu překonávat odpor, který mu klade vlastní oblečení, což posiluje svaly i kosti. Použité materiály prý reprodukují „plynulou sílu“, s jakou na tělo působí zemská tíže.

Oblečení, navržené Davou Newmanovou a Jamesem Waldiem, má „nastavitelnou“ pružnost, tj. sílu odporu u obleku. Uživatelé si ji tak mohou regulovat. Navíc může každý měnit „chování“ obleku podle toho, zda cvičí a chce posilovat, nebo zda pracuje a chce, aby ho oblek co nejméně „rušil“.

Výtvor amerických vědců se snaží simulovat reálné podmínky: mimo jiné „stahuje“ člověka k zemi, jako gravitace. „Existuje řada různých teorií, jak omezit kostně-svalový problém – toto je odlišný pokus, který vypadá docela slibně,“ uvedla Newmanová.

Rusové už zkoušeli Tučňáka – neúspěšně

Podle leteckého chirurga Jima Lockeho z americké NASA by se měla novinka otestovat při skutečné misi. „Bylo by zajímavé vidět, co si o tom myslí členové posádky a zda vidí výhody, nebo to považují za příliš omezující,“ poznamenal Locke.

O vyvinutí podobného obleku se už dříve pokoušeli Rusové. Kosmonauti si však na oblek s názvem Tučňák stěžovali: byl prý nepohodlný a posiloval jen několik částí těla.

Problém s úbytkem svalů a kostní tkáně je přitom nutné řešit. Chátrání tkání je totiž viditelné už po několika měsících pobytu v kosmu. Přitom jen zvažovaná cesta na Mars bude trvat mnohem déle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám