Hlavní obsah

Budoucí cukrářky ze Vsetína získaly za Dívčí snění zlato na mistrovství světa

Nejkrásnější medové perníčky na světě pečou studentky vsetínské Střední odborné školy Josefa Sousedíka Marie Kolínková a Markéta Václavíková pod vedením své učitelky Jaroslavy Londové. Za svou sladkou expozici s názvem Dívčí snění získaly zlatou medaili na světové soutěži Culinary World Cup 2010 v Lucembursku. Informovala o tom mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová.

Článek

Culinary World Cup je čtvrtou největší soutěží na světě, kde se sjíždí světová kulinářská elita. Koná se jednou za čtyři roky, letos začala 20. listopadu a potrvá do 24. listopadu. Účastní se jí přes 50 zemí. Žáci vsetínské školy se na ní představují poprvé.

Marie Kolínková už získala za své výrobky důležitá ocenění. Vloni i letos si z mezinárodního mistrovství kuchařů a cukrářů v Hradci Králové odvezla zlatou medaili za umělecký výrobek.

Do Lucemburska odjely obě žákyně společně se svou učitelkou Jaroslavou Londovou s kolekcí pěti medových perníků - kloboukem, deštníkem, zrcadlem, vějířem a košíkem. Práce na pernících jim trvala asi dva měsíce. Všechny výrobky musely nejprve upéct, aby nepraskaly a měly stejnou barvu. To se často nepovede hned napoprvé. Pak přišlo na řadu zdobení. Marie Kolínková má nebývalý talent, polevou dokáže vykreslit tak jemnou krajku, že od té opravdové je k nerozeznání.

Umění vsetínských cukrářek se brzy bude moci učit i veřejnost. Jaroslava Londová chystá na 30. listopadu a 1. prosince dvoudenní kurz zdobení perníčků. Na něm se zájemci dozví i tajemství jedinečné polevy, která se neroztéká a je podmínkou pro vytváření ohromujících perníkových vzorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám