Culinary World Cup je čtvrtou největší soutěží na světě, kde se sjíždí světová kulinářská elita. Koná se jednou za čtyři roky, letos začala 20. listopadu a potrvá do 24. listopadu. Účastní se jí přes 50 zemí. Žáci vsetínské školy se na ní představují poprvé.

Marie Kolínková už získala za své výrobky důležitá ocenění. Vloni i letos si z mezinárodního mistrovství kuchařů a cukrářů v Hradci Králové odvezla zlatou medaili za umělecký výrobek.

Do Lucemburska odjely obě žákyně společně se svou učitelkou Jaroslavou Londovou s kolekcí pěti medových perníků - kloboukem, deštníkem, zrcadlem, vějířem a košíkem. Práce na pernících jim trvala asi dva měsíce. Všechny výrobky musely nejprve upéct, aby nepraskaly a měly stejnou barvu. To se často nepovede hned napoprvé. Pak přišlo na řadu zdobení. Marie Kolínková má nebývalý talent, polevou dokáže vykreslit tak jemnou krajku, že od té opravdové je k nerozeznání.

Umění vsetínských cukrářek se brzy bude moci učit i veřejnost. Jaroslava Londová chystá na 30. listopadu a 1. prosince dvoudenní kurz zdobení perníčků. Na něm se zájemci dozví i tajemství jedinečné polevy, která se neroztéká a je podmínkou pro vytváření ohromujících perníkových vzorů.