Hlavní obsah

Geneticky modifikovaná bakterie zaceluje praskliny v betonu

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští vědci geneticky upravili bakterii tak, aby vylučováním směsi uhličitanu vápenatého dokázala spojit popraskaný beton. Tato hmota v testech dosáhla stejné pevnosti jako okolní materiál a mohla by se používat k jeho zpevnění, aby vydržel déle.

Foto: Profimedia.cz

Bacillus subtilis

Článek

Tento projekt byl v minulých dnech představen studenty univerzity v Newcastle jako součást mezinárodní vědecké soutěže.

„Kolem pěti procent všech emisí oxidu uhličitého vzniká výrobou betonu, významně to přispívá ke globálnímu oteplování,“ uvedla Jennifer Hallinanová, jedna z vedoucích projektu.

„Nalezením způsobu, jak prodloužit trvanlivost stávajících staveb, můžeme dopad emisí na životní prostředí redukovat,“ doplnila s důrazem na oblasti, jež jsou často postiženy zemětřesením a v nichž je stavební aktivita obzvlášť vysoká.

Členové výzkumného týmu se zabývali modifikací bakterie zvané Bacillus subtilis, která se běžně nachází v půdě. Spory této bakterie probouzí k činnosti právě kontakt s betonem, což je způsobeno specifickou kyselostí tohoto materiálu. Poté se tyto jednobuněčné organismy shromáždí hluboko uvnitř štěrbin v materiálu a začnou vylučovat směs uhličitanu vápenatého a zvláštního lepidla, kterými se štěrbiny zaplní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám