Hlavní obsah

Na Měsíci je aktivní koloběh vody, tvrdí NASA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Měsíci je aktivní koloběh vody. Vyplývá to z výsledků dodaných lunární sondou LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite), která monitorovala loňský řízený dopad rakety Centaur na povrch jižního pólu Měsíce, uvedla na svém webu americká vesmírná agentura NASA.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Náraz Centauru do půdy vymrštil skoro 200 kilogramů zmrzlé vody a také množství stříbra, rtuti a dalších překvapivých prvků a sloučenin.

Vědci potvrdili, že nalezená voda byla většinou ve formě čistých zmrzlých krystalků. Zařízení dopadlo do kráteru Cabeus, který leží na straně Měsíce stále odvrácené od Slunce. Hmota v následně vyvolaném oblaku nebyla do té doby pravděpodobně po několik miliard let vystavena přímým slunečním paprskům.

"Objev zmrzlých krystalků většinou čisté vody v oblaku (vyvolaném po dopadu) znamená, že led se na Měsíc v minulosti nějakým způsobem dostal, nebo že chemické procesy způsobují, že se ukládá ve větším množství," prohlásil Anthony Colaprete, který se jako vědec mise LCROSS zúčastnil. Podle něj rozmanitost a množství určitých těkavých látek v oblaku ukazují na různorodé zdroje, jako jsou komety a asteroidy, a také na "aktivní vodní koloběh" na odvrácené straně Měsíce.

Výsledky ukázaly, že oblak tvořilo až 20 procent těkavých látek. To jsou takové látky, které na odvrácené straně Měsíce zmrznou, ale po zahřátí slunečními paprsky se vypaří. Potvrzen byl například metan, vodík, čpavek, oxid uhličitý a oxid uhelnatý. Podle vědců jsou tyto sloučeniny včetně vody pozůstatkem dopadů komet, ale zároveň také důkazem vodního koloběhu, protože zmrzlá voda reaguje s lunární zeminou.

Porozumění lunárním procesům, podmínkám, vodnímu koloběhu a tomu, kde se voda vyskytuje, jak se tam dostala, usnadní budoucí plánování vesmírných misí, protože bude možné snadněji určit oblasti, kde je tato životodárná kapalina lehce dostupná. Existence převážně čisté vody rovněž znamená, že lidští průzkumníci ji k zajištění životních potřeb nebudou muset získávat z půdy. Hojná přítomnost čpavku, metanu a vodíku může mít zase užitek k produkci paliva.

Vědci NASA nechali loni v říjnu raketu Centaur do Měsíce narazit rychlostí přes 9000 km/h, tedy více než sedminásobnou rychlostí zvuku. Střela vytvořila kráter široký 25 až 30 metrů a vymrštila 4000 až 6000 kilogramů hmoty. Po raketě na Měsíc dopadla sonda LCROSS, která náraz Centauru natočila a jeho záznam odeslala na Zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám