Hlavní obsah

Unikátní operaci oka provedli lékaři v příbramské nemocnici

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příbram

První operaci oka v přímém přenosu na speciálním přístroji, který je jediný v České republice, provedli v úterý dopoledne lékaři v nemocnici v Příbrami. Záběry kamery přímo z místa zákroku mohlo sledovat o patro výš nad operačním sálem v přednáškové místnosti zhruba 30 očních lékařů, operatér s nimi komunikoval a vysvětloval, co právě dělá.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Detailní záběr na operované oko.

Článek

Pacient, 68letý Josef Breninger z Příbramska začal před dvěma měsíci špatně vidět na levé oko.

„Všechno bylo rozmazané, obraz se rozjížděl, klikatila se mi písmena,“ popsal své problémy pacient hned pár minut po operaci. Diagnóza lékařů zněla - laicky řečeno - díra na sítnici, tedy na zadní části oka, která zajišťuje nejostřejší vidění. Onu „díru“ způsobuje jednak opotřebovanost oka věkem a tlaky ostatních částí oka. Proto lékaři vyoperovali pacientu sklivec a tenkou membránu pokrývající sítnici.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Lékař Jan Dvořák operuje oko v příbramské nemocnici na novém přístroji.

„Nedokážeme nahradit chybějící nervové buňky, ale odstranili jsme tlaky a tahy v oku a tím se zlepší ostrost vidění,“ vysvětloval operatér Jan Dvořák, vedoucí lékař oddělení na oční klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, který s příbramskou nemocnicí spolupracuje.

Oko je lokálně umrtvené

Výhoda použití přístroje je i v tom, že operace se zkracuje na polovinu i méně a trvá půl hodiny až hodinu, pacient je při vědomí a oko je lokálně umrtvené a po operaci pacient nemá žádné jizvy. „Do oka vstupujeme otvorem méně než milimetr velkým. Průměr nástroje je 0,6 milimetru,“ upozornil Dvořák.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Pacient Josef Breninger pár minut po operaci

Unikátnost operace kromě samotného přístroje, který umožňuje zákroky na přední i zadní části oka během jedné operace díky jednoduchému přepnutí a je bezpečnější než dosud používané přístroje, byla také v tom, že ji provedla okresní nemocnice. Dosud byly takové zákroky výsadou vysoce specializovaných pracovišť v Praze, Brně či Hradci Králové, kde se ale prováděly s jinými přístroji.

Dlouhé čekací doby

„Na klinikách bývají delší čekací doby, centra jsou vytížená,“ uvedl primář příbramského očního oddělení Michal Bodnár, což potvrdil i Dvořák, podle něhož pacienti mohou čekat i několik týdnů.

Přístroj v hodnotě dvou až čtyř miliónů korun, který má zatím příbramská nemocnice jen půjčený, by chtěla nemocnice koupit. Od příštího roku by na něm mohla běžně operovat. Zákrok hradila pojišťovna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám