Hlavní obsah

Paleontologové identifikovali nejstaršího dinosaura

Novinky, Vladimír Michna
Toronto

Paleontologové identifikovali embryo nejstaršího známého druhu dinosaura, který žil asi před 190 milióny let. Vajíčka massospondyla obsahující zachovalá embrya byla vykopána v jižní Africe v roce 1976, píše BBC.

Foto: Profimedia.cz

Kostra massospondyla nalezená v jižní Africe

Článek

Paleontologové v časopise Journal of Vertebrate Paleontology píší, že tento dinosaurus byl předchůdcem obřího, rostlinami se živícího sauropoda. Tato studie také vrhá nové světlo na raný vývoj dinosaurů. Vědci použili embrya k tomu, aby rekonstruovali možný vzhled dinosauřích mláďat.

Při studování zkamenělých vajíček tým vedený profesorem Robertem Reiszem z Univerzity Toronto Mississauga v Kanadě objevil, že embrya jsou nejstarší ze všech, která byla nalezena u obratlovců, kteří kdy žili na Zemi.

"Okno do evoluce dinosaurů"

„Tento projekt otevírá okno do dávné historie a evoluce dinosaurů,“ říká Reisz. „Prosauropodi jsou první dinosauři, kteří se začali výrazně odlišovat a rychle se stali nejrozšířenější skupinou. Proto je jejich biologie zajímavá, jelikož v mnohém představují úsvit věku dinosaurů," dodává vědec.

Foto: Profimedia.cz

Profesoři Robert Reisz a James William Kitching, kteří identifikovali nejstarší embrya dinosaurů, na snímku z roku 2005 v Africe

Massospondylus patřil ke skupině dinosaurů známých jako prosauropodi, což byli předchůdci sauropodů, velkých čtyřnohých dinosaurů s dlouhým krkem.

Při studii malých, 20centimetrových koster, vědci zjistili, že mláďata by měla dlouhé nohy a velké hlavy, byla by proto velmi nemotorná v pohybu. Vyžadovala by proto péči rodičů, což by v tomto případě znamenalo nejstarší nalezený důkaz takové péče v historii paleontologických vykopávek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám