Hlavní obsah

Města, která nikdy nespí: výjimečné noční fotografie z ISS

Novinky, Jakub Kynčl

Člověk se často dívá na noční oblohu a přemýšlí o jasně svítících hvězdách a přemítá, jak asi vypadají zblízka. Pokud bychom se ale mohli vzdálit jen desítky kilometrů od povrchu naší planety, zjistili bychom, že i Země má svou vlastní světelnou show.

Foto: Profimedia.cz

Působivý pohled na deltu řeky Nil pořízený z mezinárodní vesmírné stanice.

Článek

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) začala před 12 dny pořizovat výjimečné snímky světových metropolí v noční době.  Jedním z nejzajímavějších snímků je zatím jednoznačně fotografie delty řeky Nil, kde silně osvětlené oblasti okolo řeky společně s obří Káhirou ostře kontrastují s černočernou pouští.

Foto: Profimedia.cz

Americká Florida září i v noci.

Mimo fotografie ze severu Afriky a Severní Ameriky už ISS fotila i evropské metropole, mimo jiné Londýn, Paříž a také celé Středomoří. Záběry pořízené ze vzdálenosti asi 300 kilometrů od povrchu Země jsou velmi působivé a jasně ukazují, jak velké množství energie člověk využívá.

Foto: Profimedia.cz

Snímek Mexického zálivu vznikl dokonce až ve výšce 350 kilometrů nad zemí.

"Je neuvěřitelné vidět světla jednotlivých měst v porovnání s temnem vesmíru. Budu tento pohled na náš nádherný svět velmi postrádat," uvedl Doug Wheelock, který kouzelné fotografie v posledních dvou týdnech z ISS pořizoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám