Hlavní obsah

Dobeš: Vyhláška pro romské žáky bude do ledna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vyhláška na lepší začlenění romských žáků do běžných škol bude připravena do ledna. Slíbil to ministr školství Josef Dobeš (VV). Reagoval tak na kritiku neziskových organizací, že jeho úřad romskou otázku ignoruje.

Článek

Z vyhlášky ovšem vypadnou části o začleňování dětí cizinců, tato problematika se bude řešit v rámci jiných opatření. Pokud ČR nezačne řešit nadměrný počet malých Romů ve zvláštních školách, hrozí jí podle aktivistů další žaloby u Evropského soudu pro lidská práva.

Vyhlášky se týkají vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami nebo třeba školských poraden. "Vyhlášky jsou v něčem problematické," vysvětluje ministr důvod, proč odsunul předložení vyhlášek připravovaných od loňského roku. Opatření se prý totiž netýkala jen začleňování Romů, ale také zlepšení postavení malých cizinců, což by znamenalo náklady ve výši stamilionů.

Kvůli množství připomínek prý jeho úředníci musejí materiál ještě přepracovat, ke schválení by jej ministr chtěl předložit už v lednu příštího roku. Kvůli vyhýbavému přístupu ministerstva k romské problematice přitom v minulých dnech podali výpověď ředitel odboru Viktor Hartoš a ministrova poradkyně Klára Laurenčíková.

Evropský soud pro lidská práva rozhodl proti ČR už v roce 2007

Evropský soud pro lidská práva už v roce 2007 rozhodl, že Česko porušilo právo na vzdělání u 18 Romů tím, že je neoprávněně zařadilo do zvláštních škol. Zprávy o situaci romských žáků, které od té doby ministerstvo školství Radě Evropy předkládá, už ale Výboru ministrů RE nestačí. Vyžádali si proto od Dobeše konkrétní výsledky. Ty ale ministr nemá, plán na větší začleňování Romů do běžných škol byl totiž schválen teprve v březnu tohoto roku. Účinky těchto změn prý budou vidět nejdřív roce 2013.

To je ale nepřijatelné pro mezinárodní spolky hájící lidská práva. "Výbor ministrů Rady Evropy by měl požadovat okamžité zastavení segregace romských dětí a také to, aby ČR do šesti měsíců přijala nezbytná rozpočtová a legislativní opatření na zajištění rovných příležitostí," reagoval na situaci českých Romů třeba výkonný ředitel organizace hájící lidská práva na celém světě Open Society Justice Initiative James Goldston. Liknavý přístup ministerstva už dříve kritizovala také mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International.

Ze statistik ministerstva školství vyplývá, že praktické školy navštěvují dvě neromské děti ze sta. U romských dětí jich je ale třicet ze sta. Podle zprávy Světové banky z roku 2009 přijde vysoká nezaměstnanost a nízké platy Romů státní kasu nejméně na 16 miliard korun ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám