Hlavní obsah

Americká univerzita otevře sociologický kurz o Lady Gaga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Columbia

Americká Jihokarolínská univerzita se chystá otevřít kurz věnovaný americké zpěvačce Lady Gaga. Vyučujícím je profesor sociologie Mathieu Deflem, který se označuje za velkého fanouška výstřední zpěvačky. Hlavním cílem kurzu prý ale bude zkoumat nositelku několika ocenění Grammy především jako "sociologický fenomén", napsal server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Lady GaGa na předávání hudebních cen MTV za rok 2010.

Článek

Deflem, který mimo jiné vede kurzy věnované boji proti terorismu nebo internetovým technologiím, se prý původně chystal věnovat kurz sociologickým aspektům slávy a použít zpěvačku pouze jako příklad.

"Pak jsem si ale řekl: 'Vem to čert. Proč Lady Gaga a její cestě za slávou nevěnovat rovnou celý kurz'," uvedl Deflem, který prý extravagantní čtyřiadvacetiletou zpěvačku viděl vystupovat naživo už třicetkrát. I když studentům může pomoci, že jsou fanoušky Lady Gaga, důležité je podle něj především kritické myšlení.

"Budeme zpěvačku zkoumat jako společenský fenomén," uvedl Deflem. "Nejde o její osobu, hudbu, videoklipy nebo oblékání. Jde spíše o sociologický úkaz, který má deset milionů fanoušků na síti Facebook a šest milionů na Twitteru," řekl Deflem.

Kurz se podle něj soustředí na marketingové a obchodní strategie, roli nových i starých médií, živé vystupování, význam gay kultury, náboženská a politická témata a kulturní vliv měst New York a Los Angeles.

Reklama

Výběr článků

Načítám