Hlavní obsah

Matematika a němčina byly těžké, hlásí školy po výsledcích generálky

Právo, Novinky, ČTK, her, ch

Střední školy ve středu dostaly výsledky svých studentů v generálce státních maturit, žádné závěry z toho prý ale vyvozovat nebudou. Testy z matematiky a němčiny však někteří ředitelé hodnotili jako dost těžké. U generálky propadla třetina studentů, nejhorší výsledky byly právě v matematice a němčině. Některé kraje už školy požádaly o výsledky jejich studentů.

Foto: Martin Polák, Právo

Studenti gymnázia v Sokolově při generální zkoušce státních maturit.

Článek

"Vypadá to, že valná většina to udělala," komentoval výsledky generálky ředitel pražského Gymnázia profesora Jana Patočky Michal Valek. Na jeho škole psali všichni studenti těžší verzi. Podle ředitele je tak jasné, že pro gymnázia bude státní maturita znamenat pokles úrovně, když těžší maturitu udělá většina studentů už na začátku čtvrtého ročníku. Přiznal ale, že i u nich podstatně hůře dopadla němčina a matematika.

"Žádné závěry z toho vyvozovat nebudeme, je to spíš signál pro nás a pro studenty, aby věděli, jak jsou na tom," myslí si o výsledcích generálky také ředitel Střední školy z Ostravy-Kunčic František Repka. Výsledky zatím viděl jen zběžně, v angličtině a češtině si prý jeho žáci vedli docela dobře, matematika byla slabší. Ředitelé si ale souhrnné statistiky za celou školu musejí zpracovat sami, z centra pro přípravu maturit Cermat totiž dostali jen výsledky jednotlivých studentů.

Někde němčinu zvládli dobře

Soukromá Plzeňská obchodní akademie byla podle slov ředitelky Dagmar Buškové spokojena. Generálku na státní maturitu si tu zkusily tři desítky žáků a výsledky byly dobré. „Zejména jsme byli chváleni za výsledky v jazycích, ať už angličtiny či němčiny, kde jsme byli velmi úspěšní. Za to jsme rádi už proto, že jsme zaměřeni především na cestovní ruch,“ řekla Bušková.

Výsledky potěšily i na SŠ v Kralovicích na severním Plzeňsku, kde byli studenti procentuálně v průměru úspěšní.

Na plzeňském Gymnáziu L. Picka podle ředitele Jaromíra Kašpara by státní maturita žákům neměla dělat nějaké velké potíže, neboť z jednadevadesáti, kteří se její generálky zhostili, jen jeden neuspěl z matematiky a sedm jich bylo na hraně projití v češtině a obdobné to bylo i v jazycích.

„Domnívám se, že by se státní maturity spustit měly. Ale náběh měl být postupný a obavy, že jimi neprojde 15 procent žáků, jsou zbytečné, neboť zhruba tolik jich neprochází ani nyní,“ dodal Kašpar.

„Výsledky generální zkoušky státních maturit jsme si už stáhly z internetu a okamžitě s nimi seznámili studenty v obou našich maturitních třídách. Přestože volili obtížnější verzi ve třech předmětech, zdá se, že celkově nedopadli špatně. U angličtiny už máme výsledky spočítány a polovina oktávy má percentil nad 90 ve vyšší obtížnosti testu, což znamená, že patří mezi deset procent nejúspěšnějších v ČR,“ shrnula své první dojmy z výsledků zkoušky státních maturit ředitelka českobudějovického Česko-anglického gymnázia (ČAG) Danuše Lhotková. Doufá, že ani v češtině a matematice se nebudou mít maturanti z ČAG za co stydět.

Žebříčky škol udělají kraje samy

O údaje s procenty neúspěšných už ředitele škol požádal třeba pražský magistrát. Cermat totiž nechce zveřejnit srovnání škol podle úspěšnosti, kraje si tak zřejmě udělají žebříček škol ve svém regionu samy. Ministerstvo už dříve připustilo, že výsledky státních maturit by mohly krajům v budoucnu poskytnout vodítko při slučování nebo rušení škol.

"To, že třetina studentů neuspěla u maturitního testu, nám neříká o úrovni vědomostí a dovedností našich studentů vůbec nic," myslí si ale Jana Straková z Institutu pro ekonomické a sociální analýzy. Výsledky maturit prý totiž nemusejí o kvalitě školy příliš vypovídat. Zástupci obecně prospěšné společnosti EDUin už také vyjádřili obavu, aby se vzdělávání na středních školách nezredukovalo po zavedení státních maturit na prosté trénování maturitních testů.

Špatné výsledky překvapily také premiéra Petra Nečase (ODS), ten se nechal slyšel, že taková míra propadlíků by při ostré maturitě na jaře 2011 "šla jen těžko akceptovat". Ministr školství Josef Dobeš (VV) ale uklidňuje, že při opravdových maturitách bude neúspěšnost jen asi poloviční. U nových maturit prý zřejmě propadnou hlavně žáci z některých soukromých škol a nástavbových oborů.

Státní maturity obecně zkritizoval i prezident Václav Klaus, který je přirovnal ke stavění domu od střechy. [celá zpráva]

Generálka se konala v první polovině října a měla ověřit připravenost nových zkoušek dospělosti. Studenti se tento týden dozvědí své výsledky a do 15. listopadu si musejí závazně vybrat předměty a úroveň obtížnosti k opravdovým maturitám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám