Hlavní obsah

Mladí vědci z Univerzity Karlovy získali letos už dva prestižní granty

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jana Roithová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze získala prestižní juniorský grant ERC ve výši 1 294 800 Euro. Prostředky jsou rozvrženy na 60 měsíců trvání projektu ISORI (Ion Spectroscopy of Reaction Intermediates, Iontová spektroskopie reakčních intermediátů).

Článek

Projekt ISORI je zaměřen na vývoj inovativní metody, která dokáže odhalit, jak vypadají částice v roztoku, jež vedou reakci požadovaným směrem, nebo naopak částice, jež snižují výtěžek reakce. Výsledkem by měla být metoda umožňující racionální design reakcí a chemických procesů.

Letošní rok je pro Univerzitu Karlovu mimořádně úspěšný – dvěma jejím mladým vědcům se totiž podařilo získat mimořádně prestižní ERC grant. Celkem ve třech vypsaných soutěžních kolech (2007, 2009 a 2010) uspěli mladí vědci z České republiky pouze čtyřikrát. Poprvé se to podařilo dvěma žadatelům z jedné instituce. Kromě Jany Roithové uspěl i Daniel Král´z Matematicko fyzikální fakulty UK. Jeho projekt „Classes of combinatorial objects – from structure to algorithms“ získal letos v létě grant na 849 000 Euro.

Výpočty bez experimentu vědkyni nebaví

Jana Roithová říká, že jenom počítání a teoretizování jí nebaví, pokud nesouvisí s následným experimentem a ověřením předpovězeného. Nejraději propočítává právě probíhající a analyzované chemické reakce.

Uspěla s návrhem unikátní aparatury složené z několika propojených hmotnostních spektrometrů a tzv. studené pasti na reakční meziprodukty (zde se díky nízké teplotě jejich krátká doba života prodlouží). Jejím cílem je analyzovat komplexní reakce organických sloučenin a různých kovů s velkou přesností do nejmenších podrobností.

V chemických reakcích vystupují různé meziprodukty, jejichž poznání je nezbytné pro pochopení mechanismu chemické reakce. Pokud pochopíme, jak přesně probíhá chemická reakce, můžeme ji cíleně ovlivňovat – například proto, abychom získali maximální výtěžnost požadovaného produktu. Pro většinu chemických reakcí nevíme, jak vlastně probíhají a komplexitu meziproduktů nahrazujeme jednoduše šipkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám