Hlavní obsah

V Česku ubývají ptáci, může za to špatný stav životního prostředí

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká společnost ornitologická (ČSO) zveřejnila analýzy změn početnosti ptáků do letošního roku 2010. Ubývají zejména ty nejpočetnější druhy. Velmi špatně jsou na tom ptáci zemědělské krajiny. Stav ptáků odráží špatný stav životního prostředí.

Foto: Archiv, Právo

Alarmující je, že nejvíce ubývají ty nejhojnější druhy, obecně známí vrabci, pěnkavy nebo zvonci.

Článek

„Ani v letošním Mezinárodním roce biodiverzity nemůžeme říci, že by se ptákům v Česku dařilo,“ říká Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické. „Pravý opak je bohužel pravdou, v úterý zveřejněné výsledky poukazují na další pokles ptačích populací.“

Ptáci jsou dobrým indikátorem stavu přírodního prostředí, protože stojí na vrcholu potravní pyramidy a současně rychle reagují na změny prostředí. Pokud se podmínky pro některý druh zlepší, rychle se to projeví. Skutečnost je ale přesně opačná, ptáků u nás stále ubývá.

Ubývají vrabci i pěnkavy

Alarmující je, že nejvíce ubývají ty nejhojnější druhy, obecně známí vrabci, pěnkavy nebo zvonci. Naopak mezi přibývajícími jsou většinou druhy málo početné. Celkově tak z naší krajiny zmizelo za posledních 30 let přes 10 miliónů ptáků.

V doposud provedených studiích identifikovali odborníci z ČSO několik hlavních vlivů, které početnost ptáků ovlivňují. Jsou mezi nimi jak probíhající klimatické změny, tak zejména současné způsoby zemědělského hospodaření.

„Zveřejnění výsledků je příspěvkem ČSO k úterní vernisáži výstavy Věda jako poslání i koníček, kterou pořádá Rada vědeckých společností v budově Akademie věd ČR v Praze,“ vysvětlil Vermouzek.

Jednotný program sčítání ptáků běží v ČR od roku 1982. Členové ČSO v rámci něj bez nároku na odměnu sledují početnost jednotlivých ptačích druhů přesně danou metodikou. Výsledkem je třicetiletá datová řada, jedna z nejdelších v Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám