Hlavní obsah

Ministr Dobeš: Pro mateřské a střední školy se chystají dvě miliardy z EU

Praha

Mateřské a střední školy by si v příštích letech mohly přilepšit o celkem dvě miliardy korun. Ministerstvo školství totiž chystá zjednodušený systém čerpání peněz z EU, díky kterému by se školy vyhnuly složité administrativě. Na včerejší tiskové konferenci to řekl ministr školství Josef Dobeš (VV). Prostřednictvím takzvaných šablon už mohou od letoška čerpat peníze všechny mimopražské základní školy, peníze však nedostaly tak rychle, jak očekávaly.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV)

Článek

"Šablony pro střední školy by měly být dokončeny v prvním kvartálu 2011 v celkové výši 1,5 miliardy korun," uvedl úřad. Pro školky by pak mělo být vyčleněno půl miliardy, systém úředníci připraví do třetího čtvrtletí příštího roku. Peníze by prý ve školkách měly sloužit hlavně na lepší začleňování dětí s handicapem nebo ze sociálně slabého prostředí, ve středních školách pak na zkvalitnění výuky.

Prostřednictvím šablon by mohly za určitých podmínek čerpat i některé vysoké školy. K evropským penězům by se takto přitom mohly dostat i univerzity z hlavního města, které běžně na evropské dotace nemají nárok, protože Praha je bohatý region. Školy by totiž mohly žádat o finance pro své mimopražské pobočky, například Univerzita Karlova pro své pracoviště v Brandýse nad Labem nebo ČVUT pro svou Fakultu biomedicínského inženýrství v Kladně.

Od letošního roku už šablony využívají mimopražské základní školy, v následujících třech letech mohou vyčerpat 4,5 miliardy korun. "Celkem bylo podáno 24 319 šablon v celkové výši 1,29 miliardy Kč," sdělili zástupci ministerstva. Peníze mohou školy použít třeba na nákup počítačů a techniky, zaplacení asistentů pedagoga nebo na zlepšení čtenářské gramotnosti žáků.

Mnoho ředitelů si však stěžuje, že ačkoliv jim ministerstvo původně slíbilo peníze už o prázdninách, na účty některých škol dosud nic nedorazilo. Školy přitom s penězi počítaly a od září nastartovaly nejrůznější projekty. Ministerstvo se však hájí, že za zpoždění může bývalé vedení sekce pro programy EU, peníze pro školy prý kvůli určitým administrativním postupům často zadržují také obecní úřady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám