Hlavní obsah

Londýnští vědci zkoumají podstatu neodbytných neboli "lepkavých" melodií

– Londýn

Vědci si lámou hlavu nad tím, proč některé melodie neodbytně stále a stále dokola znějí hlavou. Někdy se lidem usadí v hlavě banální znělky z reklam autopojišťoven, jindy slyší motivující melodie k joggingu, i když nechali své ipody doma.

Foto: MMS/Josef Koukal, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vědci v Londýně prý rozluštili kód, který rozhoduje, že se někteří "zvukoví červi" (earworms) budou v lidské hlavě donekonečna opakovat. Uvádí to na svých webových stránkách zpravodajská stanice CNN.

Vědci soudí, že výsledky jejich studií bude možné využít pro zkomponování dokonalé populární písně, ale také k pochopení, jak lidský mozek zpracovává hudbu.

Podle jejich studie má se zvukovým červem opakovanou zkušenost odhadem víc než 90 procent lidí. Jev se také označuje jako "lepkavá melodie" nebo "paměťový efekt", kdy mají lidé pocit, že zvuk vnímají, i když ve skutečnosti nezní.

Chris Difford z britské hudební skupiny Squeeze, který je autorem několika v Británii oblíbených hitů, řekl CNN, že se budí se zvukovými červy každý den. "Mohl bych si o nich vést deníček, jsou docela fascinující. Dnes ráno to bylo Waterloo od Abby. To bylo celkem protivné, protože jsem to nikdy neměl rád," přiznal Difford.

Nicméně všichni červi nejsou nevítaní. "Před časem jsem měl týden v hlavě song Jimiho Hendrixe, což bych červem nenazval. To byla krása - spíš zvukový motýl."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám