Hlavní obsah

Fakulta sociálních věd UK chce rozšiřovat placené studijní programy

Praha

Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) hodlá rozšiřovat mezinárodní studijní programy, za které cizí studenti platí. Nechce být totiž závislá pouze na státní politice, která se neustále mění, řekl děkan FSV UK Jakub Končelík.

Článek

Na fakultě, která letos slaví 20 let existence, v roce 2009 studovalo přes 4500 studentů. Od roku 2007 narostl jejich počet o třetinu, na začátku 90. let tu bylo něco přes 200 studentů.

"Chybí nám stabilní a vypočitatelná státní politika pro vysoké školy. Hrozně bychom si přáli, aby tady platily jednotné podmínky financování včetně kritérií kvality a aby se měnily jen minimálně," uvedl  proděkan pro rozvoj Petr Jüptner. Problémem podle něj je, že prioritou státní politiky je každou chvíli něco jiného.

"Protože není jasné, jak s tím stát hodlá dál operovat, protože prostě nevíme, co nás čeká a protože si přejeme, abychom do dvou, tří, pěti let měli alespoň trošku výhled, co si můžeme dovolit, snažíme se rozkročit se také na mezinárodní studijní programy," řekl děkan.

V posledním roce studuje na FSV 30 zahraničních studentů. "Stupňuje se to. Loni to bylo 25, předtím to bylo 15," vypočítává proděkanka pro zahraniční styky Kateřina Králová.

Studenti za kurz v angličtině platí 3000 eur (asi 74.000 korun) ročně. Podle ředitele Institutu mezinárodních studí Jiřího Vykoukala fakulta v letech 2004 až 2005 dostávala od státu 15 000 korun na jednoho studenta, letos to je už jen 11 000 korun. Podle něj vysoké školy budou buď dostávat ze státního rozpočtu vyšší dotace, nebo se musí zavést nějaké rozumné školné. "Nebo to bude v ještě větším průšvihu, než to je, a lidi budou utíkat pryč," napsal ČTK v e-mailu.

FSV sestává z Institutů komunikačních studií a žurnalistiky, sociologických studií, teritoriálních studií, politologických studií a ekonomických studií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám