Hlavní obsah

Kdy přestanou solární panely hyzdit krajinu? Až se začnou stavět solární silnice

Právo, Petr Kotek

Hektary solárních panelů podél silnic nejsou žádná krása, to ať všichni zelení světa laskavě prominou. Proč by ale nemohla jako jeden velký solární panel sloužit samotná silnice? A také každé parkoviště nebo dálniční odpočivadlo, dodávají Scott a Julie Brusawovi. Jejich myšlenka silnice z recyklovatelných solárních panelů získala prémii 50 000 USD v soutěži GE ecomagination Challenge: Powering the Grid.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Společnost GE vyzvala výzkumné pracovníky, studenty, firmy a podnikatele, aby své technologické vynálezy přihlásili do soutěže inovací, která je podpořena částkou 160 miliónů euro. Soutěž byla slavnostně zahájena 15. července ve výzkumném středisku společnosti GE v Mnichově a skončila 30. září. Šlo historicky o jednu z největších akcí svého druhu.

Soutěžilo se v kategoriích obnovitelné zdroje, elektrická síť a ekologické bydlení a stavby. Na internetových stránkách soutěže se objevilo přes 3800 nápadů z celého světa. Do soutěže se zapojilo 68 979 lidí, kteří buď přihlásili svůj vlastní vynález, nebo hlasovali či komentovali nápady ostatních. Z České republiky přišlo sedm námětů. [celá zpráva]

Právě internetové hlasování přineslo nejvíc bodů myšlence solární silnice. Její autoři chtějí prémii použít na další výzkum a nábor nových talentů do své firmy. Ve spolupráci s univerzitami už dokonce vyvíjejí speciální sklo stejně tvrdé jako dlažba, pod které by bylo možné umístit solární panely.

Záběr přihlášených nápadů byl ale opravdu veliký. Najdeme mezi nimi návod jak využívat energii mořských vln pomocí hydrauliky nebo turbínu odolnou vůči hurikánům. Mnoho doporučení směřuje ke zvýšení účinnosti elektrické sítě – např. instalace ultra-kondenzátorů, které by byly schopné řídit výkon obnovitelných zdrojů energie, nebo software, který by s pomocí sofistikovaných algoritmů dokázal využít data v reálném čase pro předpověď spotřeby energie v budoucnosti. Mezi přihlášenými nápady jsou i inteligentní adaptéry a vypínače, které by regulovaly energeticky náročné domácí spotřebiče a spolupracovaly s tzv. inteligentními měřidly (smart meters).

Začátkem listopadu z nich odborná porota vybere pět konečných vítězů, kteří získají částku 100 000 USD. Někteří účastníci pak také mohou dostat nabídku na obchodní partnerství se společností GE.

Iniciativa ecomagination

Ecomagination je iniciativa, jež usiluje o čistší energii – a to hned teď. Iniciativa byla spuštěna v roce 2005 a od té doby bylo na trh uvedeno na 90 produktů s certifikátem „ecomagination“. V roce 2009 dosáhl příjem z těchto produktů výše 18 miliard amerických dolarů.

Společnost GE v prvních pěti letech investovala do iniciativy pět miliard dolarů a zavázala se, že své investice zdvojnásobí a se svými partnery bude aktivně spolupracovat na urychlení nástupu nové éry inovace v energetice.

Smyslem soutěže bylo najít nová technická řešení, která umožní dospět k inteligentnější, čistší a efektivnější elektrické rozvodné síti a která také přispějí k rychlejšímu přijetí technologií inteligentní sítě.  Cílem je také uvést tyto inovace co nejdříve do praxe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám