Hlavní obsah

Existuje vhodný sport pro aktivní stáří? Zkuste pétanque

Právo, ťas

Schválně si zkuste odpovědět na otázku: Patří ke stáří sport? Ta představa je pro většinu lidí v aktivním věku dost obtížně uchopitelná. Pokud odpovíte NE a představíte si přitom celý život nesportujícího seniora na kolečkových bruslích nebo v kajaku na divoké vodě, budete mít v podstatě pravdu.

Článek

Existují ale sportovní aktivity, které lze provozovat prakticky v každém věku. Jako třeba francouzská národní hra pétanque. A věnovat se jí už dávno nemusejí jen Francouzi. O jejím blahodárném vlivu se zmiňuje i profesorka Helena Haškovcová ve své knize Fenomén stáří. Ta vyšla poprvé už v roce 1989, nedávno se dočkala zcela nového přepracovaného a rozšířeného vydání. Je opatřena řadou ilustrací, tabulek, grafů, rejstříků a dalších příloh, které zvyšují čtenářský komfort. Vše je zpracováno tak, že skvěle poslouží jako učební pomůcka pro studenty sociálních věd, jako praktický pomocník pro orgány a instituce poskytující služby seniorům, i pro samotné příslušníky starších generací.

Jako příklad dobré praxe zmiňuje projekt, kterému se dlouhodobě věnuje Nadační fond Veolia. Ten dom konce letošního roku uvede do provozu už 35. hřiště na pétanque. Hřiště postupně vyrostla v domovech pro seniory a dalších podobných zařízeních. Jako jedno z posledních bylo zatím předáno pétanquové hřiště v Domově pro seniory v Roudnici nad Labem.

Do projektu se zapojují především zřizovatelé nebo provozovatelé těchto zařízení, kteří prostor, na kterém hřiště vznikne, alespoň částečně zpřístupní veřejnosti, aby hřiště společně se seniory mohli využívat i lidé žijící poblíž domova nebo penzionu. Nadační fond Veolia chce v této aktivitě pokračovat i v následujících letech.

"Fakt, že paní profesorka Haškovcová uvádí výstavbu našich hřišť, jako příklad dobré praxe je pro nás něco jako ‚pochvala před nastoupenou jednotkou‘. Bereme to jako ocenění dobrého nápadu a samozřejmě i důvod pokračovat v projektu pétanquových hřišť a stavět v dalších městech a místech, aby naše hřiště byla dostupná co největšímu počtu lidí," říká ředitel nadačního fondu Jan Dolínek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám