Hlavní obsah

Úbytek studentů ohrožuje některé střední školy v Karlovarském kraji

Karlovy Vary

Úbytek studentů ohrožuje do budoucna existenci některých středních škol v Karlovarském kraji. Vedení kraje posuzuje návrhy řešení situace. Školský odbor kraje připravil varianty od zachování stávajícího stavu, přes přeskupení některých oborů až po uzavření některých středních škol, řekl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD). Informace o možném rušení středních škol v menších městech vyvolaly silné protesty.

Foto: Profimedia.cz

Středním školám v Karlovarském kraji ubývá studentů.

Článek

"Rada vzala zprávu na vědomí s tím, že bude předložena koaličním klubům a zastupitelům k posouzení," uvedl Novotný. Nejradikálnější variantou by podle návrhu bylo uzavření čtyř středních škol, gymnázií v Aši a Chodově, střední školy v Lokti a učiliště v Nejdku.

Mírnější varianta počítá jen s utlumením některých oborů nebo přesunu oborů mezi školami. Třetí možností je zachování současného stavu i s vědomím, že počet studentů bude i do budoucna klesat.

Sám hejtman by dal přednost spíše zachování současného stavu. "Podle mě je na změny brzy. Podle mě by bylo lepší počkat na vyhodnocení vývoje. Navíc nejsou ještě dostavěny střední školy v Ostrově a Sokolově," míní Novotný. Jak ale dodal, bude respektovat většinové rozhodnutí koaličních klubů.

Vedení města Aš, které by se také případné rušení škol dotklo, napsalo kraji otevřený dopis. "Jsme si ale jisti, že pro města v okrajových oblastech jako je Aš bude mít centralizace krajského školství fatální důsledky: ve chvíli, kdy ve třináctitisícovém městě nebude střední škola, dojde logicky k odlivu vzdělanější části populace, tedy i k úbytku kvalifikovaných pracovních sil, který s sebou přinese i propad ekonomický," uvádí se v dopise.

Podle hejtmana ale zatím situace není natolik vážná, že by kraj do optimalizace tlačily vysoké ztráty z provozu škol. "Kraj nyní dotuje provoz středních škol částkou asi 227 milionů korun ročně. Při zrušení zmíněných škol bychom ušetřili jen asi devět milionů," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám