Hlavní obsah

Dospělí si mohou zdarma vyzkoušet počítačové a fotografické kurzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dospělí zájemci z celé ČR si v listopadu mohou zdarma vyzkoušet počítačové nebo fotografické kurzy, otestovat mohou i takzvaný řidičák na počítač. Akce se konají v rámci Týdnů vzdělávání dospělých, cílem je přivést k rekvalifikacím a dalšímu vzdělávání i lidi dávno odrostlé školním lavicím.

Článek

Podle ředitele pořádající Asociace institucí vzdělávání dospělých (AIVD) Tomáše Langera se totiž Češi vzdělávají výrazně méně než lidé v Evropě.

Otestovat si své počítačové dovednosti mohou v první polovině listopadu lidé třeba v Hradci Králové, Třebíči, Mohelnici na Olomoucku nebo v Praze. Testovací střediska takzvaného řidičáku na počítač neboli ECDL (European Computer Driving Licence) zde totiž umožní zájemcům vyzkoušet si, nakolik ovládají základní funkce jako formátování, vypnutí či zapnutí automatických oprav nebo práci s pravítkem, a zda by tedy zvládli mezinárodní testy počítačové gramotnosti. Přesné termíny a místa konání najdou zájemci na stránkách www.ecdl.cz.

Od 8. do 10. listopadu se pak zase na náchodském úřadu práce pořádají ukázkové hodiny práce s různými počítačovými programy. Na výběr jsou začátečnické lekce s programy Word, Excel nebo PowerPoint, účastníci se mohou těšit také na ukázkovou lekci fotografování a práci s programem na úpravu fotografií.

"Málokterá profese se dnes obejde bez nutnosti užívat počítač. Týká se to nejen pozic manažerských, úřednických či administrativních, ale alespoň základní počítačové dovednosti potřebují téměř všechny profese včetně těch nekvalifikovaných," uvedl prezident AIVD Zdeněk Palán.

Ačkoliv si mnoho lidí myslí, že počítač docela ovládá, v předchozích letech z testů pro řidičák na počítač vyplynulo, že s počítačem umí dobře pracovat jen asi třetina úředníků. Zhruba 15 procent pak nezná ani základy, podobně špatná bude prý ale situace nejspíš i v jiných profesích.

"V ČR se podle mezinárodního výzkumu dále vzdělává pouze 6,8 procenta obyvatel v produktivním věku, což je velmi málo ve srovnání kupříkladu se severskými zeměmi, kde se dále vzdělává více než 30 procent obyvatel," upozornil i ředitel AIVD Langer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám