Hlavní obsah

Jak se dostat na stáž u Evropské komise? Stačí dvě VŠ, čtyři jazyky a přihláška

Právo, ťas
Brusel

Co mají společného marocký král Muhammad VI., Mario Monti, Silvana Koch-Mehrinová a ekonomický poradce Baracka Obamy Michael Froman? Všichni někdy absolvovali stáž u Evropské komise. Program stáží využilo od jeho založení v roce 1960 již více než 40 000 absolventů vysokých škol.

Článek

Jde o svého druhu nejdéle fungující program stáží, který je z hlediska počtu účastníků největší na světě. Absolventi stáží neboli „stážisté“ spolupracují po dobu pěti měsíců s úředníky Komise na celé řadě úkolů.

Jejich další uplatnění bylo velmi různorodé: eurokomisař, poslanec Evropského parlamentu, monarcha nebo novinář. „V průběhu let se stážisté díky svému dynamismu a znalostem stali pro Komisi opravdovým přínosem. Pro mnohé z nich je stáž určujícím krokem v jejich kariéře či počátkem celoživotní obětavé práce pro Evropskou unii,“ uvedla evropská komisařka pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež Androulla Vassiliou.

Odkud přišlo do Bruselu nejvíc stážistů

V roce 1960 se právě založeného programu zúčastnili tři stážisté. Do roku 1983 tento počet vzrostl na 500 a dnes dosáhl výše 1200 ročně. Během 50 let existence programu přišlo nejvíce stážistů z Itálie (téměř 4500) a nejméně z Malty (okolo 50). Přibližně 3500 stážistů pocházelo ze zemí mimo EU. V posledních deseti letech počet stážistek přerostl počet stážistů v poměru 70 % ku 30 %. V roce 2009 je stážistům v průměru 26 let, hovoří průměrně více než čtyřmi jazyky a v průměru mají každý téměř dva vysokoškolské diplomy.

Jak se stát stážistou u Komise

Program stáží je otevřen absolventům vysokých škol z celého světa. Přibližně 90 % stážistů pochází z členských států EU. Konkurence je obrovská, neboť pro více než 14 000 uchazečů se každoročně nabízí jen 1200 míst.

Každý rok se konají dvě pětiměsíční stáže, které začínají 1. března a 1. října. Přihlášky je třeba předložit sedm měsíců před začátkem stáže, a to prostřednictvím internetové stránky kanceláře pro stáže. Přijatí stážisté pobírají měsíční grant ve výši 1067 EUR a jsou jim proplaceny cestovní výdaje. Kancelář pro stáže rovněž pořádá zvláštní program, který má přilákat romské uchazeče (10 stážistů ročně) a tlumočníky z Číny (10 ročně).

Program řídí kancelář pro stáže s ročním rozpočtem 7 milioónů EUR (2009). Spadá pod generální ředitelství pro vzdělávání a kulturu. Komise plánuje vytvořit komunitu „vyslanců dobré vůle“, složenou z bývalých stážistů, na podporu šíření evropských idejí a hodnot. Další informace najdete zde

10 bývalých stážistů Komise
Dacian Ciolos, komisař pro zemědělství a rozvoj venkova
Princ Filip, dědic španělského královského trůnu
Michael Froman, poradce prezidenta Spojených států Baracka Obamy pro mezinárodní ekonomické otázky a zástupce poradce pro národní bezpečnost
Silvana Koch-Mehrinová, místopředsedkyně Evropského parlamentu a předsedkyně poslaneckého klubu německé Svobodné demokratické strany (FDP) v Evropském parlamentu
Manuel Marín, bývalý místopředseda Komise a nyní místopředseda Evropského parlamentu
Marocký král Muhammad VI.
Mario Monti, bývalý evropský komisař odpovědný za vnitřní trh a hospodářskou soutěž
Christine Ockrentová, belgická novinářka, bývalá šéfredaktorka francouzského týdeníku Express, televizní moderátorka stanic France 2 a France 3
Odile Quintinová, bývalá generální ředitelka pro vzdělávání a kulturu při Evropské komisi
Viviane Redingová, místopředsedkyně Evropské komise odpovědná za spravedlnost, základní práva a občanství

Reklama

Výběr článků

Načítám