Hlavní obsah

Masarykova univerzita vydala internetovou příručku, jak správně citovat

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Novou elektronickou příručku, která interaktivním způsobem naučí čtenáře, jak správně citovat ve vědeckých pracech, zveřejnila Masarykova univerzita (MU) na svém e-learningovém portálu. Publikace je výsledkem iniciativy pracovníků Knihovny univerzitního kampusu MU a Ústřední knihovny Přírodovědecké fakulty MU, kteří ji připravili ve spolupráci se Servisním střediskem univerzity. Čtenáře informuje o různých způsobech citování a je volně přístupná na internetu.

Článek

„Přestože je v českém prostředí často doporučována citační norma ISO 690, autoři, kteří publikují v zahraničních časopisech, se musejí řídit zcela odlišnými citačními pokyny. Přínosem naší příručky je tedy shrnutí metod citování podle nejčastěji užívaných stylů v zahraničí. Sice k nim existují příručky, jsou však v Česku špatně dostupné,“ uvádí důvody vzniku publikace koordinátor celého projektu Jiří Kratochvíl z Knihovny univerzitního kampusu MU.

Vedle interaktivních návodů, které představují citační styly, obsahuje publikace také základní pravidla citační a publikační etiky včetně problematiky plagiátorství. „Plagiátorství je stále aktuální téma, a proto v publikaci shrnujeme základní zásady. Mohou být totiž nápomocny všem autorům, i těm, kteří se prohřešku proti publikační etice dopustí neúmyslně,“ vysvětluje Kratochvíl.

V neposlední řadě publikace představuje i ukazatele pro hodnocení vědecké kvality časopisu či publikací konkrétního autora. Vedle v českém prostředí poměrně známých indikátorů, jako je impact factor a h-index, představuje publikace i další propracovanější ukazatele. Publikaci najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám