Hlavní obsah

Čeští veterináři očkovali proti vzteklině v Keni, doma je čekali psi bezdomovců

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Čeští veterináři mají za sebou měsíc náročné práce v Keni. V odlehlých končinách africké země naočkovali během několika týdnů stovky psů, koček, oslů a velbloudů proti vzteklině. Projekt s názvem Mt. Kulal Rabies Control běží už od roku 2006 s cílem prevence smrtelných případů vztekliny u tamních domorodých obyvatel, a to právě prostřednictvím preventivní vakcinace psů a dalších zvířat.

Článek

Odborným garantem celého projektu je Veterinární a farmaceutická univerzita Brno a od letošního roku je realizován a financován nedávno vzniklou nevládní organizací Veterináři bez hranic ČR/Vétérinaires sans frontières Tchèquie, o.p.s.

Čtyřčlenný tým veterinárních specialistů se z Keni vrátil krátce před Světovým dnem vztekliny, který připadá na 28. září. Kromě svého afrického působení k němu symbolicky přispěl také očkováním psů brněnských bezdomovců, které Veterináři bez hranic ČR zorganizovali ve spolupráci s Magistrátem města Brna a brněnskými veterináři.

Česko se považuje za "vztekliny prosté" 

„Na území ČR nebyla vzteklina v posledních letech diagnostikována a území je tak považováno za vztekliny prosté. Je to výsledek především zákonem nařízené injekční vakcinace psů a dlouhodobě probíhající orální vakcinace lišek,“ říká koordinátor projektu David Modrý. „Úspěchy vakcinace zvířat v Evropě stály v pozadí myšlenky vyzkoušet její proveditelnost v odlehlých pasteveckých komunitách v severní Keni. Tak vznikl projekt Mt. Kulal Rabies Control, pro který se, nyní už v rámci organizace Veterináři bez hranic, snažíme získávat finanční prostředky od soukromých dárců. V rámci akce Světový den vztekliny tak chápeme naši činnost jako drobný, ale rozhodně ne nevýznamný příspěvek ČR k celosvětové snaze o omezení lidských úmrtí v důsledku tohoto infekčního onemocnění,“ uzavírá Modrý.

Onemocnění je bez léčby vždy smrtelné

Vzteklina je virové infekční onemocnění postihující nervový systém zvířat a člověka. Nejčastější cestou infekce bývá pokousání vzteklým zvířetem, při němž je virus vylučován především ve slinách. Pokud není bezprostředně po pokousání zahájena léčba, onemocnění je vždy smrtelné. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti, které jsou obvykle v nejužším kontaktu se psy - podle statistik umírá ve světě díky vzteklině každých 10 minut jedno dítě. [celá zpráva]

Proto je také „keňský projekt“ zaměřen hlavně na vakcinaci psů, kteří jsou hlavním rezervoárem infekce pro pastevce domorodých kmenů Samburu, Turkana, Rendille, Gabra a Elmolo, kteří v oblasti žijí. Během srpna a září 2010 naočkoval český tým stovky zvířat v devíti osadách. Projekt probíhá v nedostupných oblastech, kam se díky finančním, bezpečnostním a logistickým problémům veterináři tamní veterinární správy takřka nevydávají.

Kromě vakcinace samotné je součástí projektu finanční pomoc obětem pokousání zvířaty, a to formou úhrady postexpoziční vakcinace, která při ceně 100 USD na pacienta je pro místní obyvatele zcela nedostupná. Tato část projektu probíhá ve spolupráci s projektem MEDELA Lejly Abbasové. Od roku 2006, kdy byl český tým v Keni poprvé, byl ve vakcinované oblasti zaznamenán pouze jediný smrtelný případ vztekliny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám