Hlavní obsah

MU podepsala Berlínskou deklaraci o volném přístupu k vědeckým informacím

Právo, ťas
Brno

Masarykova univerzita (MU) se jako první česká vysoká škola podpisem Berlínské deklarace oficiálně připojila k myšlenkám hnutí Open Access. Iniciativa se zasazuje o volný přístup k vědeckým informacím – tedy bezplatně a bez jakýchkoliv jiných omezení.

Článek

MU se letos také aktivně zapojí do mezinárodní osvětové akce Open Access Week 2010, která se uskuteční v týdnu od 18. do 24. října na stovkách univerzit a dalších výzkumných institucí po celém světě.

Smyslem akce Open Access Week je přiblížit myšlenku nového modelu vědecké komunikace veřejnosti. Má totiž ukázat, že otevřené publikování a sdílení informací přináší prospěch nejen akademické sféře – výzkumníkům, učitelům či studentům, ale také průmyslu a vůbec celé společnosti. Letos se Open Access Week koná už počtvrté. Více informací o programu akce na Masarykově univerzitě je k dispozici zde.

„Světová akademická obec již delší dobu vnímá, že současný způsob vědecké komunikace, která se uskutečňuje především prostřednictvím recenzovaných vědeckých časopisů, je ve vážných potížích. Mezi ty nejpalčivější patří dlouhé lhůty při publikování v prestižních časopisech a dramaticky rostoucí ceny zdrojů vědeckých informací, které vedou k tomu, že velká část vědeckých poznatků je dostupná pouze omezené skupině privilegovaných, tedy  bohatých uživatelů,“ řekl vedoucí Knihovnicko-informačního centra MU Miroslav Bartošek.

Cílem hnutí, k jehož myšlenkám se univerzita přihlásila, je postupně dosáhnout toho, že bude většina vědeckých děl publikována v tzv. otevřených zdrojích. Může jít například o časopisy volně dostupné na internetu nebo elektronické databáze provozované akademickými institucemi a zveřejňující jejich kompletní vědeckou produkci. V obou případech se dosáhne toho, že se vědecké výsledky dostanou rychle k co nejširšímu publiku.

Text berlínské deklarace (Berlin Declaration on Open Access to Knowledge in the Sciences and Humanities), pod kterou se doposud spolu s Masarykovou univerzitou podepsalo na 300 významných výzkumných institucí z celého světa, najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám