Hlavní obsah

Praha 5 odhalila sochu Milady Horákové před evangelickým kostelem na Smíchově

Novinky, ťas
Praha

Bronzová socha doktorky Milady Horákové byla odhalena v neděli na pražském Smíchově, před budovou kostela Českobratrské církve evangelické v ulici Na Doubkové . „Praha 5 se dlouho k odkazu této statečné ženy neznala, dnešek přinesl zlom,“ řekl při slavnostním odhalení místostarosta městské části Michal Šesták (ČSSD). Autorem sochy je Olbram Zoubek.

Článek

Milada Horáková se po svatbě před 75 lety se svým manželem stala členkou Českobratrské církve evangelické a až do svého uvěznění se pravidelně účastnila bohoslužeb ve smíchovském sboru.

Ke kolemjdoucím je socha otočena zády. Před postavou leží na žulové desce zlatá růže v oběšencově oprátce. Postava je v mírně nadživotní velikosti, měří zhruba dva metry. Podle Zoubka má lidi vybízet k tomu, aby po chodníku přistoupili k ní, přečetli si text na pamětní desce, prohlédli si přiložené symboly a zamysleli se.

„Jsem velmi rád, že Městská část Praha 5 mohla přispět na realizaci tohoto pietního místa z prostředků daňových poplatníků městské části. Současně bych chtěl připomenout, že při příležitosti státního svátku vzniku republiky 28. října 2010, zastupitelstvo Prahy 5 rozhodlo udělit Miladě Horákové záslužnou medaili in memoriam,“ uvedl Šesták.

Celkové náklady na vytvoření pietního místa dosáhly částky kolem 250 000 Kč, a to i přesto, že se Olbram Zoubek zcela zřekl svého honoráře. Městská část Praha 5 také přispěla nemalou

Horákovou připomíná v Praze několik pomníků a pietních míst. Například loni vznikl pomník na Pankráci. Její jméno nese také nedávno zřízené gymnázium v Praze 4.

Soud s Horákovou se stal symbolem politických procesů v komunistickém Československu. Před 60 lety, 8. června 1950, byl nad ní a dalšími představiteli nekomunistických stran vynesen trest smrti. Důvodem bylo údajné záškodnické spiknutí proti republice. Horáková byla popravena v ranních hodinách 27. června 1950 na dvoře pankrácké věznice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám