Hlavní obsah

Elixír prodloužil život laboratorních myší

Novinky, pst

Speciální koktejl aminokyselin, které jsou základem pro tvorbu bílkovin, prodloužil život laboratorních myší o 12 procent. Objev je výsledkem výzkumu italských vědců na univerzitě v Miláně.

Článek

K pokusu byly podle Daily Telegraphu použity dospělé myši. Půlce pokusných živočichů byla podávána voda s obsahem tří aminokyselin, zatímco druhá půlka dostávala běžnou stravu.

Myší napájené elixírem z aminokyselin se v průměru dožily 869 dní, zatímco myši, kterým nebyl dopřán žili jen 774 dní. Nešlo však jen o délku života.

Vědci mohli pozorovat i biochemické změny, které vedly u „dopovaných“ myší k lepšímu zásobení buněk energií (vykazovali vyšší množství mitochondrií) a omezení škod, které způsobují volné radikály. Projevovalo se to i rozdílem ve výdrži a schopnosti koordinovat pohyby.

„Jde o první důkaz, že aminokyseliny prodlužují život,“ řekl britskému deníku vedoucí výzkumu doktor Enzo Nisoli. Výsledky pokusu jsou popsány v časopise Cell Metabolism. Jde o pokračování výzkumu, který už loni předvedl, že mix leucinu, isoleucinu a valinu (BCAA) prodlužuje životnost jednobuněčných kvasinek.

Nisoli chce nyní provést klinické testy na větší skupině pacientů, aby byly účinky aminokyselin prokázány i u lidí a uznali je i lékaři. Tři zmíněné aminokyseliny patří do skupiny dvacítky známých aminokyselin, z nichž jsou tvořeny bílkoviny. nicméně pouze tyto tři mají účinky omezující projevy stárnutí.

Pokus nakolik jsou aminokyseliny účinné si mohou však zájemci vyzkoušet, protože potravinové doplňky s jejich obsahem se běžně prodávají. Jejich konzumace by měla být mnohem efektivnější, než konzumace proteinů, které je také obsahují.

Aminokyseliny podle Nisoliho nemusí být, narozdíl od bílkovin, stráveny, ale mohou se dostat do krve přímo, bez energetických ztrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám