Hlavní obsah

Čeští školáci nejvíc nesnášejí češtinu a matematiku, ukazuje projekt minisčítání

Odpověď například na otázku, zda děti mají ve škole méně rády matematiku nebo český jazyk, dá projekt takzvaného minisčítání. Ukáže také, jak dlouho dětem v průměru trvá cesta do školy a kolik času denně stráví na internetu. "Ve školách začal v pátek 1. října a potrvá až do 12 listopadu," informoval mluvčí Sčítání lidu, domů a bytů 2011 Ondřej Kubala.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejméně oblíbenými předměty u českých školáků vede mateřský jazyk, následuje matematika.

Článek

Minisčítání chce hravou formou ukázat dětem, jak pracuje statistika, k čemu jsou potřebné její údaje a co se dá díky statistice všechno zjistit. "Projekt je přizpůsobený dětskému vidění světa. Vůbec tu nejde o otázky na bydliště, zaměstnání nebo rodinný stav jako v reálném sčítání lidu, základ tvoří témata, která jsou dětem blízká," uvedla vedoucí projektu Eva Kortanová z Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Zjišťuje se tedy například to, jaký by byl podle dětí ideální školní výlet nebo jak jim chutná ve školní jídelně. Dotazník má celkem 17 otázek, a i když nejde o skutečné sčítání, všechna data jsou chráněna, jako by šlo o skutečný statistický výzkum. Výsledky budou sloužit výhradně ke vzdělávacím účelům.

Ideální školní výlet? Plavba na raftu nebo cestování časem

Průběžně lze sledovat výsledky průzkumu. A například u vysněných výletů se volba dětí dělí mezi současný životní styl a přání z oblasti science fiction. Nejvíce z nich by totiž zvolilo buď cestování časem nebo sjezd řeky na raftech. Nejčastěji si přejí být zdravé, šťastné a slavné. Z předmětů se jim nejvíce nelíbí čeština následovaná matematikou a dějepisem. Jejich oblíbeným poradcem při učení jsou členové rodiny a kamarádi, a kdyby si mohly vybrat, chtěly by nejvíce mít počítač s internetem nebo mobil. Televize nebo mp3 přehrávač to u nich prohrávají na celé čáře.

Minisčítání je připraveno pro žáky od 4. tříd základních škol po nižší ročníky víceletých gymnázií z 2215 škol, které ČSÚ s nabídkou účasti oslovil. Je poměrně jednoduché. Statistici pro učitele a pro děti připravili speciální webovou stránku www.miniscitani.cz. Na nich je on-line dotazník a i průběžně načítané výsledky v grafech. Pro učitele jsou připraveny i vzorové lekce pro obohacení výuky. V sobotu 13. listopadu budou zveřejněny úplné výsledky a děti budou moci srovnávat své hlasování s ostatními. Srovnání bude možné až na úroveň jednotlivých tříd, takže například děti z 5.A ze Sokolova se budou moci detailně porovnávat třeba s dětmi z opavské 5.B.

Projekt se inspiroval britským projektem Census At School, který vznikl v roce 2000 v rámci informační kampaně sčítání lidu 2001. První, zkušební část, se už v ČR uskutečnila v prvním pololetí tohoto roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám