Hlavní obsah

Pohled do tajů vědeckého výzkumu nabízí Evropská noc vědců

Nahlédnutí do tajů vědeckých výzkumů i do života výzkumníků dnes nabízí Evropská noc vědců, do které se zapojila odborná pracoviště v desítkách českých měst. Koná se z podnětu Evropské komise od roku 2005, letos zhruba ve dvou stovkách evropských měst.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Má jít o největší jednorázovou akci na podporu vědy a techniky nejen v Česku. Vstup na všechny akce je zdarma.Cílem je představit vědce veřejnosti jako "obyčejné lidi", ukázat, že věda může být i zábavná, a přesvědčit návštěvníky, že se i oni mohou pokusit věnovat vědecké kariéře.

Vědci pojímají akci různě, v Plzni budou představovat své slavné předchůdce v historických kostýmech, v Brně předvedou, že i z betonu lze vyrobit pružinu, ve Zlíně se budou moci návštěvníci přesvědčit, jak by to dopadlo, kdyby si někdo namočil ruce do žhavého olova. Vědci v Českých Budějovicích chystají už tradičně rockový koncert.

Privatizaci veřejného prostoru věnuje diskusní večer v kavárně Krásný ztráty v pražské Náprstkově Národní kontaktní centrum - ženy a věda Sociologického ústavu Akademie věd.

Otevřeno do pozdních nočních hodin budou mít i dvě desítky hvězdáren, včetně observatoře Astronomického ústavu Akademie věd v Ondřejově na Berounsku, kde astronomové pozorují hvězdy největším hvězdářským teleskopem v Česku se zrcadlem o průměru dvou metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám