Hlavní obsah

Podle vědců jsou obézní děti v USA vystaveny diskriminaci i od svých rodičů

New York

Už nějakou dobu je známo, že obézní dospívající trpí diskriminací ve škole a mají problémy ve vztazích. Ale nyní americká studie zjistila, že se vůči nim mohou hůř chovat i jejich vlastní rodiče, byť třeba nevědomky, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie Severotexaské univerzity uvádí, že rodiče jsou méně ochotní platit potomkům trpícím nadváhou školy, anebo jim pomoct při koupi auta. "Nikoho nepřekvapí, že se společnost chová diskriminačně vůči lidem s nadváhou, ale myslím, že je překvapivé, když to pochází od vlastních rodičů," říká jeden z autorů studie Adriel Boals. "Obdobně jako placení školného je i pomoc při koupi auta během střední školy velkým výdajem, u nějž se rodiče mohou rozhodnout, zda ho do potomka investují nebo ne," dodává.

Obezitou nebo nadváhou přitom trpí více než dvě třetiny dospělých Američanů. Předchozí studie už zjistily, že boubelatější lidé mohou čelit diskriminaci v práci, ve škole i ve vztazích. Jejich příjmy bývají nižší a je méně pravděpodobné, že uzavřou sňatek.

Vědci mohou jen odhadovat, co rodiče vede k tomu, že potomky s vyšší hmotností podporují méně než ty štíhlejší. Jedno vysvětlení může být z evolučního hlediska, říká Boals.

"Rodiče mohou být méně ochotní investovat prostředky do potomka, na kterého pohlížejí jako na 'nezpůsobilého'," míní. Anebo se v jejich chování může odrážet celková tendence společnosti diskriminovat tlouštíky. "Nemyslím si ale, že by to rodiče dělali vědomě," dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám