Hlavní obsah

V Ostravě začala výuka na nové lékařské fakultě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

V Ostravě začala včera výuka na nové Lékařské fakultě Ostravské univerzity. O její vznik město usilovalo zhruba půl století, v poslední době ale vznik nové školy kritizovaly některé lékařské fakulty. V Česku jsou nyní lékařské fakulty v šesti městech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do prvního ročníku oboru všeobecné lékařství v Ostravě nastoupila více než stovka studentů, a to zejména z Moravskoslezského kraje a Slovenska. Za hlavní úkoly související se vznikem nové fakulty rektor Jiří Močkoř považuje hlavně dobudování zázemí a rozjezd vědeckého výzkumu.

Univerzita pro potřeby nové fakulty připravuje rekonstrukci bývalé porodnicko-gynekologické kliniky v někdejším areálu nemocnice v Ostravě-Zábřehu za zhruba 400 miliónů korun. Chce získat především evropské peníze, ale asi 60 miliónů korun bude muset zaplatit z vlastních zdrojů. Podle rektora by dvouletá renovace objektu mohla být zahájena v první polovině příštího roku.

Epidemiologický výzkumný program

Fakulta se chce zaměřit na epidemiologický výzkumný program a do konce roku chystá vznik specializovaného výzkumného centra. "Nepůjde jenom o epidemiologii, ale i příbuzné obory. Jde zejména o studování vlivu životního prostředí na zdraví," vysvětlil podstatu výzkumů vedoucí ústavu histologie a embryologie Vojtěch Kamarád.

Plánuje se i spolupráce s jinými vysokými školami. "Mělo by to vyústit v lepší poznání vlivu životního prostředí na zdraví. Najít cesty jak tomu čelit, případně jak léčit choroby, které vznikají právě v důsledku těchto vlivů," doplnil Kamarád.

Rozpaky ostatních lékařských faklut

Univerzitě se akreditaci pro obor všeobecné lékařství podařilo získat letos v dubnu. Proti vzniku nové lékařské fakulty se však postavily již fungující lékařské fakulty na jiných univerzitách. Zpochybňovaly především kvalitu výuky na nově vznikající škole. "Bude to partner, bude to konkurence. Čas ukáže, jestli Ostrava bude schopna si podržet kvalitní lidi, to personální zázemí bude důležitá věc. Pokud se to podaří, pak samozřejmě ať ta lékařská fakulta funguje," uvedl proděkan pro vědu a výzkum lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Martin Modrianský.

Podle Močkoře se situace kolem kritiky fakulty začíná uklidňovat. "Už se začínáme standardně rozjíždět, takže už není důvod do toho šít. Je samozřejmě pravdou, že budeme pod drobnohledem, a s tím je nutné počítat, protože medicína je zcela výjimečný obor," uvedl Močkoř. Fakt, že se mladé univerzitě podařilo dostat mezi zavedené lékařské fakulty, označil za "husarský kousek".

Mezi 200 vyučujícími budou Poláci, Slováci, do budoucna i Rakušané

Močkoř doplnil, že zatímco výuku běžných oborů zajišťuje přibližně 15 lidí, u oboru všeobecné lékařství je jich potřeba okolo 200. Přiznal, že za dobu svého působení ve funkci rektora nestál v čele složitějšího projektu. Na univerzitě budou působit pedagogové z Polska a Slovenska a rýsuje se i spolupráce s Rakouskem.

Podle primátora Petra Kajnara (ČSSD) je otevření lékařské fakulty pro Ostravu prestižní záležitostí. "Jednak jsme tím do jisté míry zachránili fakultní nemocnici v Ostravě, protože dlouhodobě by se nemocnice se statutem fakultní bez fakulty medicíny neudržela. To by byla pro Ostravu tragédie," uvedl Kajnar. Dalším aspektem otevření je podle něho skutečnost, že studenti, kteří ve městě budou studovat, v něm i nadále zůstanou.

"U nás docházelo tomu, že když studenti odcházeli studovat do Prahy nebo do Brna, tak tam pak zůstávali, a tento region se kvůli tomu nejvíce potýkal s nedostatkem lékařů. To by se mělo časem napravit," konstatoval Kajnar. Kromě Ostravy fungují lékařské fakulty v Praze, Plzni, Hradci Králové, Olomouci a Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám