Hlavní obsah

V jihoasijské džungli objevili vědci nový druh gibona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Göttingen

Dosud neznámý druh gibona žijící v jihoasijské džungli popsali němečtí badatelé v odborném časopise Vietnamese Journal of Primatology, uvedla agentura DPA. Biologové tohoto primáta nazvali Nomascus annamensis.

Foto: Profimedia.cz

Nový druh žije v těžko přístupné hornaté oblasti mezi Vietnamem, Laosem a Kambodžou. Ilustrační foto

Článek

"Tento objev je malou senzací," prohlásil podle serveru focus.de Lutz Walter z německého centra pro výzkum primátů v Göttingenu. Uvedl, že tito primáti žijí v těžko přístupné hornaté oblasti mezi Vietnamem, Laosem a Kambodžou. Právě nedostupnost jejich domoviny je podle Waltera důvodem, proč tento druh zůstával pro vědu až do této doby neznámý. Pozorováni prý byli již dříve, ale byli považováni za příslušníky jiného a již známého druhu gibona.

Předpoklad, že se jedná skutečně o samostatný druh, potvrdily podle německých expertů výsledky genetického výzkumu a analýzy "zpěvu" těchto gibonů. Pro gibony jsou typické hrdelní rezonanční vaky, díky kterým je jejich hlas slyšet na velké vzdálenosti. Typ a doba hlasového projevu, kterým si označují své teritorium, jsou všeobecně uznávaným nástrojem při určování jednotlivých druhů těchto primátů.

Nově popsaný druh, podobně jako ostatní giboni, patří mezi ohrožené živočichy. Vědci odhadují počet zástupců Nomascus annamensis asi na 100 jedinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám