Hlavní obsah

Děti z Klokánků budou slavit v divadle. Některé je navštíví poprvé v životě

– Praha
Právo, ťas

Před 20 lety vznikl Fond ohrožených dětí, před 10 lety první Klokánek . Na oslavu obou výročí pozval Magistrát hlavního města Prahy „Klokáňata“ do divadla.

Foto: Markéta Pudilová, Právo

Ilustrační foto

Článek

V úterý 21. září dopoledne bude patřit Divadlo Bez zábradlí dětem, které žijí v Klokáncích nebo v nich našly dočasné útočiště a dnes již vyrůstají v pěstounských rodinách. V hledišti jich usedne na 300 a společně shlédnou divadelní revue Páté přes deváté.

Pozvání „Klokáňat“ do divadla je dárkem Magistrátu hlavního města Prahy k 20. výročí vzniku Fondu ohrožených dětí (FOD) a 10. výročí vzniku prvního azylového zařízení FOD Klokánek. Tato zařízení jsou určena pro děti, které se ocitly v těžké životní situaci, kdy jejich rodinné zázemí selhalo.

„S Fondem ohrožených dětí spolupracujeme dlouhodobě, a tak jsme se rozhodli, že tato výročí oslavíme s Klokáňáty pozváním do velkého divadla, kde mnohé z dětí určitě budou poprvé,“ říká předseda kontrolního výboru zastupitelstva hl. m. Prahy František Hoffman. „Věříme, že se jim představení bude líbit, máme pro ně připraveny i malé dárky,“ dodává.

Fond ohrožených dětí

Fond ohrožených dětí v současné době provozuje 18 Klokánků s kapacitou přes 400 míst, jež jsou stále obsazená. Ročně jde ale do kojeneckých a dalších ústavů v ČR stále okolo 4000 dětí. FOD by rád nabídl rodinnou výchovu mnoha dalším dětem, ale chybějí peníze. Státní příspěvek na děti v Klokánkách a státní dotace pokrývají jen cca 70 % nákladů na dítě v Klokánku a činí jen 62 % částky, kterou stát hradí za děti v ústavní výchově. Průměrná doba pobytu dítěte v Klokánku je šest měsíců, přitom třetina dětí odchází do měsíce, další třetina do tří měsíců. Kolem 60 % dětí se vrací po vyřešení anebo zlepšení rodinné situace domů, přibližně 20 % dětí odchází do náhradní rodinné péče (osvojení, pěstounská péče).

Děti se na představení nesmírně těší, zejména pak ty, kterým ještě nikdo nikdy lístek do divadla nekoupil. Je to i případ desetiletého Lukáše. Ten se svojí roční sestrou našel útočiště v jednom z pražských Klokánků o letošních letních prázdninách na základě předběžného opatření soudu. Z nevlídného zanedbaného domova si s sebou přinesl tělo plné modřin. Oba sourozenci sdílejí v Klokánku společný pokoj a jsou spokojení a šťastní. Sestřička, o kterou se musel Lukáš doma často postarat, je sice na divadlo ještě moc malá, bráška jí o něm ale bude určitě vyprávět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám