Hlavní obsah

Posledních 12 měsíců bylo nejtepleji za 130 let, zjistila NASA

Novinky, Vladimír Michna

Uplynulých 12 měsíců bylo na Zemi podle americké NASA nejtepleji za posledních 130 let. Jedním z průkazných jevů je tání ledu na Arktidě. Led Severního ledové oceánu tento rok roztál nezvykle rychle.

Článek

Led z léta je pryč a nyní již podle vědců přišla zimní fáze, při které množství ledu narůstá. Tání ovšem není tak velké jako v roce 2007, upozorňují vědci. Minimum arktického ledu z léta roku 2010 je třetí nejnižší od dob satelitního zkoumání.

Podle vědců projekce letního ledu vypadají v posledních letech velmi špatně. Při zatím nejmenším množství, 10. září, bylo pokryto ledem 4,76 miliónu kilometrů čtverečních Severního ledového oceánu, což je více než v roce 2007 a 2008, ale méně než kdy jindy od roku 1979.

Podle Walta Meiera, výzkumníka z Národního centra dat o sněhu a ledu z Colorada, roztál led nezvykle rychle. „Byla to krátká sezóna tání... navíc led byl velmi tenký a proto rychle roztál,“ řekl BBC Meier.

Nejteplejší rok

Posledních 12 měsíců byly podle NASA nejteplejší za 130 let. Částečně je to zapříčiněno jevem El Nino v Tichém oceánu, který způsobuje globální zvyšování teplot. Rok 2010 tak může být podle NASA nejteplejším kalendářním rokem, který byl dosud zaznamenán.

Množství ledu na Arktidě je ovlivněno těmito globálními trendy, ale závisí také na větru a proudech. To znamená, že led může být koncentrován jeden rok v jednom regionu Arktidy a druhý rok v jiném regionu.

Mroži skončili na pevnině

Relativní nedostatek ledu okolo Aljašky tento rok vyhnal předčasně tisíce mrožů z moře na pevninu. Ekologové se bojí, že kvůli namačkání zvířat na pevnině mohou uhynout jejich mláďata. Hrozí také, že je ve větší míře začnou lidé lovit.

Foto: Profimedia.cz

Mrož

Mroži většinou zůstávají na ledovcích v Čukotském moři nebo v Severním ledovém oceánu, odkud loví drobné mořské živočichy.

Reklama

Výběr článků

Načítám