Hlavní obsah

V ČHMÚ v Komořanech startuje meteorologický kroužek pro středoškoláky

Praha

V Českém hydrometeorologickém ústavu (ČHMÚ) v pražských Komořanech startuje tento týden meteorologický kroužek. Určen je hlavně středoškolákům, kteří se zajímají o vědu a předpovídání počasí. Studenti se zde mohou těšit na přednášky, promítání i exkurze na pracoviště meteorologů. V praxi si mohou vyzkoušet také nejrůznější meteorologická měření.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Běžně jsou v rámci programu kroužku přednášky o některých zajímavých tématech v meteorologii, videoprojekce starších populárních filmů z meteorologie, ale i nových snímků, zejména o extrémních projevech počasí," uvedl na stránkách mladých meteorologů Stanislav Racko z ČHMÚ, který kroužek vede. Studenti se podívají také na centrální předpovědní pracoviště a na specializovaná oddělení ústavu, třeba k hydrologům nebo expertům na družicovou meteorologii.

Kroužek se organizuje od roku 1998

Kroužek pro mladé zájemce o meteorologii přitom Česká meteorologická společnost organizuje už od roku 1998, každý rok je jeho náplň trochu odlišná. Například loni se děti seznámily s nejrůznějšími odbornými činnostmi ústavu, rok předtím zkoumaly vlhkost ovzduší, oblaka a srážky.

Kroužek startuje v pátek 17.září, další informace najdou zájemci na stránkách www.metmladez.wz.cz.

Studentům zajímajícím se o vědu jsou zase určeny stáže Akademie věd, tentokrát jsou připraveny pro ty mimopražské. V rámci projektu Otevřená věda se mohou studenti až do října hlásit na stáže z biologie, chemie, fyziky, matematiky a informatiky nebo geologie a geografie, při nichž je povedou vědci z akademie.

Reklama

Výběr článků

Načítám