Hlavní obsah

Muzeum pražského vodárenství bude opět otevřeno pro veřejnost

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V rámci Dnů evropského dědictví bude pro veřejnost ve dnech 18. a 19. září 2010 otevřeno Muzeum pražského vodárenství, které zachycuje vývoj pražského vodárenství. Muzeum bude zpřístupněno po oba dva dny od 9,30 do 16,30 hodin.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Expozice muzea pražského vodárenství.

Článek

Celá expozice zachovává chronologické členění historického vývoje pražského vodárenství od prvních soukromých vodovodů z 12. století, přes vltavské vodárny renesančního období a vodárenské snahy konce 19. století, až po současné zásobování  Prahy vodou.

Je zde vystaven originál čerpacího stroje klatovské vodárny z roku 1830, vodovodní potrubí z antického období, část hradního vodovodu z doby Rudolfa II. a řada dalších exponátů. Trojrozměrné předměty doplňuje řada kopií unikátního a dosud nevystavovaného archivního materiálu a množství historických fotografií.

Velmi cenné jsou sbírky druhů vodovodního potrubí, uzavíracích elementů a další historických přístrojů a nástrojů. Samostatně je prezentována unikátní sbírka vodoměrů. Muzeum pražského vodárenství se nachází v Praze Podolí (budova vodárny), Podolská 15, Praha 4. Vstup je zdarma. Pro děti budou připraveny drobné dárky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám