Hlavní obsah

Kdo získá milión za prototyp českého elektromobilu? Porota rozhodne za týden

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Už za týden, ve čtvrtek 23. září, bude jasno, kdo získá milión korun za nejzajímavější prototyp původního českého elektromobilu. Vyhodnocení proběhne od 10 hodin v prostorách Národní technické knihovny.

Článek

Letos se spolu utká deset  týmů včetně univerzitních. Soutěž vyhlášená občanským sdružením Future Age má podpořit zajímavé nápady, inovace nebo použití recyklovatelných materiálů při stavbě elektrovozidel s baterií.

Mezi účastníky soutěže Postav prototyp funkčního dvoustopého elektromobilu je skupina pracovníků a studentů Fakulty elektrotechnické ČVUT, jejichž projekt garantuje vedoucí katedry elektrických pohonů a trakce profesor Jiří Lettl. Práce jeho týmu je zaměřena na vývoj nenáročného, lehkého městského vozidla.

Do soutěže se přihlásila i Katedra konstruování strojů z Fakulty strojní ZČU v Plzni. Tým pod vedením docenta Josefa Formánka si dal za cíl sestavit prototyp elektromobilu pro využití ve volném čase s netradičním designem a předpokládanou otevřenou karosérií.

Poslední univerzitní tým tvoří zástupci Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-TU Ostrava, které zaštiťuje profesor Tomáš Čermák. Jejich prototyp Kaipan VoltAge by měl být dvoumístným otevřeným sportovním roadsterem.

Ekolo, Lidové vozítko i Prcek

Mezi dalšími soutěžními návrhy jsou projekt Ekolo Jaromíra Vegra, Lidové vozítko Milana Mildorfa, projekt Easymobil týmu pod vedením Lubora Kulta, prototyp mikroautomobilu Prcek od Martina Hřebena, projekt Elektrostar Mojmíra Hrouze, elektromobil Robina Poldena a elektrické vozidlo Solarex od Luboše Chvátala.

„Jde o malé městské, popřípadě příměstské vozidlo pro dvě osoby a jejich zavazadla, s možností širšího využití,“ představuje prototyp svého týmu Martin Hřeben. Cílem podle něj nebylo postavit „High-Tech“ vozítko, ale v daném termínu určeném pro realizaci vhodným výběrem komponentů docílit maximálního efektu a užitku. „Na našem elektromobilu je zajímavé, že skoro každá jeho funkční skupina, ať se jedná o konstrukci nebo elektroniku, je originální, vlastní konstrukce,“ zdůrazňuje konstruktér.

Future Age

Občanské sdružení Future Age propaguje zavádění elektromobility, a to od podpory rozvoje nových technologií až po stavbu infrastruktury. Důležitou činností sdružení jsou konzultace a odborné analýzy zaměřené na podporu elektromobility pro státní správu a samosprávu, včetně možností využití dotačních prostředků z fondů Evropské unie. Občanské sdružení Future Age je nezávislou platformou českých a evropských odborníků a provozuje informační portál www.electricmotion.cz.

Porota je složená z partnerů akce, mezi kterými jsou ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo dopravy či Magistrát hlavního města Prahy. Soutěžní prototypy budou v Národní technické knihovně k vidění v den vyhodnocení až do 19 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám