Hlavní obsah

Letošní Noc vědců nabídne pružinu z betonu i rock v podání badatelů

Právo, ťas

Po celé Evropě se od roku 2005 uskutečňuje jednou do roka akce s názvem Noc vědců. Toto rozsáhlé setkání veřejnosti s vědecko-výzkumnými pracovníky při společných aktivitách pořádají všechny země vždy zároveň v jediný den, letos 24. září.

Článek

Cílem této akce, která proběhne i v řadě českých a moravských měst, je představit vědce veřejnosti jako „obyčejné lidi“, ukázat, že věda může být zábava, a přesvědčit návštěvníky, že možná i oni se mohou zkusit věnovat vědecké kariéře.

Akci zaštiťuje iniciativa Evropské komise „Researchers in Europe“, proto má také letošní ročník přímou podporu Zastoupení Evropské komise v ČR. Národním koordinátorem pro Českou republiku se opětovně stalo plzeňské Techmania Science Center, které se zaměřuje na popularizaci vědy a techniky. Záštitu Noci vědců 2010 v ČR poskytlo také Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Jaké akce připravila jednotlivá města

V Plzni se od 17 hodin návštěvníci v prostorách Techmania Science Center setkají s kostýmovanými postavami z historie vědy, shlédnou unikání vědecko-technické show, k dispozici jim budou soutěže, astronomická pozorování, demonstrace a workshopy.

V Brně nabídnou bohatý program prostory Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, Fakulty informatiky MU a Fakulty chemické VUT, kde se například můžete přesvědčit, že i z betonu lze vyrobit pružinu.

V Praze na Štefánikově hvězdárně bude možné pozorovat oblohu až do dvou hodin ráno. Představí se například „Astrobus“ – mobilní astronomická observatoř, anebo naučná show na téma „Čeští vědci v laboratořích CERNu.“

V Českých Budějovicích pojmou Noc vědců již tradičně jako rockový koncert s aktéry z řad vědců. K tomu organizátoři z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity přidají večírek elektronické hudby, doplněný vědeckou videoprojekcí.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně předvede, jak to vypadá, když si namočíte ruce do žhavého olova, vyslechnout si můžete přednášky na téma „Víno a krize“ nebo „Středověké způsoby mučení s praktickou ukázkou“, čeká vás slavnostní ohňostroj a mnoho dalšího.

Liberecký iQpark nabídne především vědecké hračky, interaktivní exponáty a workshop na téma: „Staň se vědcem.“ Vžijte se do role fyzika, chemika, biologa, nanotechnologa či lékaře!

Také Česká astronomická společnost a mnoho hvězdáren a planetárií po celé republice připravily bohatý astronomický program, který není během pravidelných otevíracích hodin na hvězdárnách obvyklý. Setkat se s ním můžete ve dvou desítkách měst od Karlových Varů až po Valašské Meziříčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám